13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Yoga för folket – i Pålsboda

Yoga vid Lindvägen i PålsbodaYoga vid Lindvägen i Pålsboda

Yoga i parker brukar nog förknippas mest med storstäder. Men även i Pålsboda kan den som vill glida in på ett yogapass utomhus, en eller ett par gånger i veckan. Det är Karin Ek Christiansen som erbjuder helt gratis yoga till Pålsbodaborna sommartid.

– Jag arbetar med yoga i ett eget företag och håller klasser i Örebro och i Hjortkvarn. Det som egentligen gjort att jag inte haft klasser här i Pålsboda är att jag inte har hittat någon riktigt bra lokal, berättar Karin, som bor i Pålsboda.

– Men på sommaren går det ju fint att vara ute. Solen avgör, det ska ju helst vara lite skönt väder och inte för blött på marken, ibland blir det en gång, ibland två gånger berättar hon medan dagens grupp börjar trilla in.

Som mest har Karin haft 48 deltagare i Pålsboda, i dag blir det ett tjugotal, nästan bara kvinnor, en man.

Alla kan vara med

Karin berättar att alla kan vara med yoga, avsett vilka erfarenheter man har tidigare, om man är vältränad, eller otränad.

– Jag ser helst blandade grupper. Yoga går ut på att känna inåt. Att utgå från var man är själv för stunden, hur man mår.

Efter en stund drar hon igång passet. Med lugn röst uppmanar hon deltagarna att inta olika positioner, hålla händer på olika sätt, sträcka, böja. Kanske är det något i hennes röst, men en lugn känsla infinner sig även hos reportern.

Trots det ser man att att rörelserna, eller positionerna, som Karin kallar dem, är jobbiga fysiskt.

Dagens grupp är blandad. Från några sextonåringar upp till en äldre kvinna som deltar sittande, i en stol. Ett barn är också med lite efter förmåga.

Karins intresse för yoga väcktes när hon själv var sjukskriven för 15 år sedan.

Blev själv hjälpt av yoga

– Jag gick själv på yoga, det hjälpte mig väldigt mycket. Jag blev biten. Jag började gå kurser och utbildade mig efter hand till instruktör. Jag började att lära mig den traditionella yogan, hatha. Den har anor 2000 år bakåt i tiden. Den fokuserar mycket på det inre, men också tänjning av mjukdelar. Sedan gick vidare och blev instruktör för Yin-yoga, som är mer krävande både för kroppen och huvudet. Den släpper loss känslor, rörelse.

Varför ska man gå på yoga?

– Målet med yoga är att genom kroppsliga och mentala övningar skapa energi, balans, flexibilitet, styrka och ett inre lugn för att uppnå både god fysisk och mental hälsa.

Kan man gå på yoga om man har problem med sin kropp?

Absolut, det kan vara till stor hjälp. Man kan lindra olika fysiska problem, smärta, stelhet, men också exempelvis utbrändhetssymtom. Man lär sig ta kontroll över sin kropp, andas rätt, hamna i balans, yoga fokuserar på att lyssna inåt, berättar hon.

Balans en färskvara

I en av övningarna ska deltagarna stå på tårna, och hålla balansen.

– Tänk på att balans är en fråga om dagsform. Kroppen balans beror på hur vi mår i dag, om vi ätit, sovit, är stressade, heller utvilade, säger hon.

Yogan håller på i en och en halv timme. I några av positionerna går Karin runt bland deltagarna och spelar med ett lite vindspelsliknande instrument som klingar fint i kvällsvinden.

– Det är ett sätt att skapa lugn, koncentration och avslappning. Instrumentet kallas Koschi.

Yogapasset avslutas med att alla ligger ner i total avslappning, medan Karin spelar.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-23 18:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.