Gå till innehåll
Hallsberg / Brott

Vretstorpsbo dömd
för falsk tillvitelse

Publicerad: 7 February 2024 10:22

När polisen stoppade en körkortslös man från Vretstorp sa han att han hette något helt annat. Det här hände 6 november 2021. Mannen från Vretstorp skrev också på ett bötesföreläggande och undertecknade det med falska namnet.

Den 21 juni 2022 stoppades vretstorpsbon på nytt av polisen i en hastighetskontroll. Den här gången körde han en lastbil på Västerleden i Örebro i 117 kilometer på en sträcka där hastigheten är begränsad till 90 kilometer.
 

Även denna gång uppgav den körkortslöse mannen från Vretstorp en falsk identitet. 
 

Nu har 33-årige mannen dömts för två fall av olovlig körning, hastighetsöverträdelse och för två fall av falsk tillvitelse.
Tingsrätten dömer vretstorpsbon till 100 dagsböter à 50 kronor (5 000 kronor) och han ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Det lite ovanliga juridiska uttrycket falsk tillvitelse innebär att man, genom att  uppge ett falsk namn, eller någon annans namn, identitet, försöker leda bort misstankarna från en handling man begått själv, eller få misstankarna peka på någon annan. Exempelvis genom att visa upp en falsk legitimation, eller skriva under en böteshandling med någon annans namn.

Annons

hallsberg