09 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vretstorps byalag jubilerar med gatufest

Vretstorparen Torbjörn Åkesson, driftig ordförande för byalaget, laddar inför jubileumsfesten 3 augusti. Foto: Arne SvenssonVretstorparen Torbjörn Åkesson, driftig ordförande för byalaget, laddar inför jubileumsfesten 3 augusti. Foto: Arne Svensson

Byalaget i Vretstorp firar 10-årsjubileum med en rejäl familjefest på lördag 3 augusti. Till arrangemangen på Stationsgatan har ordförande Torbjörn Åkesson en hemlig högvinst på lut...

Torbjörn Åkesson talade inte talade så mycket om våren i sitt tal vid Ankdammen på valborgsmässoafton. Han pratade mest om att byalaget fyller 10 år i år, och att det skulle bli en sjusärdeles märkvärdig jubileumsfest så småningom.

- Hur går det, blir det någon fest?

- Absolut! kommer svaret raskt. Jag sitter just och funderar på de sista pusselbitarna i programmet! Det mesta är klart, och ni kan räkna med en riktigt rejäl jubileumsfest för hela familjen.

- Är det något du kan avslöja redan nu?

- Visst, det är inte så mycket hemligheter. Även om en eller annan överraskning inte kan uteslutas, ler Torbjörn hemlighetsfullt.

 - Vi passar på att inviga de här fina trädskydden, som just kommit på plats, säger Torbjörn. Det är alltid roligt att inviga något!
Trädskydden invigs

- Vi drar igång klockan 14 på lördag 3 augusti. Då invigs festen från vår scen genom att Allan Larsson, byalagets förste ordförande, så att säga klipper bandet. Sedan blir det faktiskt en liten invigning till också.

- De fina träden som människor och företag här sponsrade, så att vi kunde plantera dem i november 2014 har ju växt till sig ordentligt, och vi har försett dem med fina trädskydd. Och dem tänkte vi passa på att inviga. Sponsorerna kommer att få varsin skylt att fästa vid sitt träd.

Träden är en exklusiv art av lind, en pelarformig lind, som inte klibbar och har det latinska namnet Tiilia Cordata, får vi veta i förbigående.

En lång tårta

Sedan blir det program från scenen efter mingel med cider. Och vad vore en 10-årsfest utan jubileumstårta.

- Det kommer att behövas en lång tårta! Vi räknar med att det kan komma uppåt 400 personer till festen, säger byalagets ordförande.

 Allt är inte spikat än, men en av de välkända Systrarna K, Karin Karlsson, kommer att medverka, vilket inte minst barnen kommer att se fram emot. Det blir förstås gatukamp med speciella grenar, som inte är offentliga än. Kanske blir det stövelkastning och kast med liten damväska eller något annat som man inte ser så mycket av i sportsammanhang annars.

Hardemo Rockers

Lokala försäljare kommer att vara på plats, och ett antal veteranbilar förgyller Stationsgatan, som hålls avstängd från scenen vid Kristallkyrkan till järnvägsövergången. Hans & Torbjörn kommer att leka och roa. Det blir ansiktsmålning och ponnyridning, och vid 18-tiden drar Hardemo Rockers igång.

Vid 19-tiden tror Torbjörn att själva byalagets fest är till ända, men det finns ingen anledning att gå hem till TV-soffan för det. Då tar pizzerian vid med öltält och trubadurer, efter vad vi hört.

Hemligheten

- Kanske vågar jag avslöja en liten hemlighet till sist, säger Torbjörn Åkresson. Men bara till hälften! Vi kommer att lotta ut en fin högvinst till en av byalagets medlemmar under festen. Men vad vinsten blir, det säger jag inte än.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-25 11:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.