03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tåg avgår från Vretstorp igen

Föreningen Vibybygden har hyrt ett tåg till Vibydagen och väcker liv i Vretstorps station igen. Foto: Vretstorps Bygdeband.Föreningen Vibybygden har hyrt ett tåg till Vibydagen och väcker liv i Vretstorps station igen. Foto: Vretstorps Bygdeband.

Under lördagen anordnas Vibydagen. Arrangerande Vibybygden har till dess lyckats chartra ett tåg som ger liv åt Vretstorps sedan länge nedlaga station igen. Det blir flera resor tur och retur till Hallsberg och Laxå under dagen.

Nu på lördag stannar tåget åter i Vretstorp! Med hjälp av lokala företag har Vibybygden chartrat ett tåg av Tågab och detta kommer att åka från Vretstorps station mot Hallsberg och Laxå fem gånger under lördagen.

Kaffe ingår i biljett

Stationen i Vretstorp revs 1981, men platsen ges nu åter liv.

Resan till Hallsberg eller Laxå tur och retur tar drygt tio minuter åt vardera hållet. I biljetten, som tillhandahålls av Vretstorps Byalag, ingår en kopp kaffe i samarbete med Sojas ICA i Vretstorp.

Stationen i Vretstorp när det begav sig. Foto:Vretstorps Bygdeband.
Vibydagen, inte bara i Viby

- Tåget är i första hand tänkt som en åkattraktion med utgångspunkt i Vretstorp och inte som ett sätt att ta sig till Vibydagen.

- Vibydagen har sitt centrum vid Viby församlingshem och Hembygdsgården, men det är även öppet i gårdsbutiker och på andra platser i Östansjö och Vretstorp med omnejd, hälsar Benjamin Lundqvist, ordförande i Vibybygden.

Tåget är ett gammalt pendeltåg från Stockholm som Tågab köpt in och renoverat. Det har plats för 144 passagerare. Vibydagen pågår  mellan kl 11 och 16 under lördagen.

Kostar 30 000 kr att hyra

Men varför valde man att hyra in ett tåg som går från/till Vretstorp?

Historiskt har Vibybygden präglats mycket av järnvägen. Den skär rakt genom bygden. Bommarna i Vretstorp är nere längre än de är uppe under ett dygn.

- Men vare sig i Östansjö eller i Vretstorp stannar tågen längre, de bara susar förbi. Vretstorps byalag har länge drivit frågan om tågstopp i Vretstorp och på Vibydagen visar vi att det faktiskt går att ordna tågstopp i Vretstorp – om än bara för en dag den här gången. Tågstopp i Östansjö är inte möjligt eftersom där inte finns någon undergång under järnvägen vilket är ett krav.

Vad är kostnaden?

Det kostar 30.000 kr, inkl trafikavgift och moms och allt. Sponsring från Vretstorps Byalag och flera företag täcker större delen av den kostnaden. Resten bekostas med biljettförsäljningen, avslutar Benjamin Lundqvist.

Avgångstiderna för tåget står att finna på föreningens hemsida ”Vibybygden”, under evenemanget Vibydagen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-11 11:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.