15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vretstorp värst på granbarkborrar

I Nygårdsvulkanens kalkbarrskog har barkborrna slagit mycket hårt. I princip alla granar är döda. Foto: Henrik ÖstenssonI Nygårdsvulkanens kalkbarrskog har barkborrna slagit mycket hårt. I princip alla granar är döda. Foto: Henrik Östensson

Skogsbruket, inte minst i Sydnärkenytts område, har sedan flera år enorma problem med granbarkborrar som dödar granar. Mängder med skog avverkas just nu i förtid på grund av barkborrarna. Allra värst är det i Vretstorp. Den fälla som finns utanför Vretstorp är den som fångat flest granbarkborrar i hela Sverige.

​Granbarkborrarna orsakar skador och förluster för miljarder. Det hela började 2018 under den extrema torkan. Det var ett perfekt väder för granbarkborrar som då förökade sig rejält, svärmade flera gånger. Sedan dess har farsoten fortsatt. Sedan ett par år är skogsbruket i princip helt inriktat på att ta hand om härjningarna efter insekterna. Ser du skog som avverkas just nu är det granbarkborrar som varit i farten. Man kan se angreppen med blotta ögat. Träden blir röda, tappar barr och dör.

Om man inte tar bort träden torkar de, ruttnar och ramlar till sist. Ett problem är att barkborrarna dödat många granar längs vägar. Risken är tor att dessa ramlar över vägen i höst och vinter.

Träden dör och trädet torkar under barken. Det gör dem i princip värdelösa. Även om man sålt en del till Tyskland, där man använder torrgran i en del sågverk. Skogsägare avverkar för att få stopp på utbredningen, ta bort döda träd rädda det lilla värde i skogen som finns kvar. Pappersbruken tar inte emot torrgran. En del går att sälja som träbränsle till fjärrvärmeverk i städer.

Mest borrar i Vretstorp

För att kartlägga granbarkborrarnas härjningar och utbredning har man satt upp ett antal fällor runt om i landet. Olika skogsbolag och skogsorganisationer hjälps åt att vittja fällorna.

I anslutning till ett Naturreservat som heter Nygårdsvulkanens kalkbarrskog finns en av dessa fällor. Den sköts och vittjas av Lars-Åke Letskog, på Skogsägarföreningen Mellanskog och själv skogsägare i Snavlunda,

– Det är den fälla i landet som vi fått allra flest barkborrar i. Det är ingen slump. Vi har tvingats avverka hundratals hektar skog i detta område. Spridningen går fort. Vi har avverkat under sommaren på min egen mark. När vi var klara upptäckte jag att ytterligare 10 hektar var angripet och på väg att dö.

Insekterna angriper träden i tiotusental. De borrar hål i barken och gräver gångar under barken. När angreppet precis skett kan man se små hål i barken, med bormjöl under.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-02 8:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.