Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Mikaels vision är ett bättre Vretstorp

Mikael Rosengren, en förkämpe för Vretstorps utveckling. Foto: LG MånzonMikael Rosengren, en förkämpe för Vretstorps utveckling. Foto: LG Månzon

"Sälj hela Vretstorp!” Detta kraftfulla uttalande kommer från Mikael Rosengren, som är besviken på att Hallsbergs kommun inte tar tag i underhållet och utveckling av orten.

- Jag är uppgiven, ja. Men det är bara förnamnet, säger Mikael Rosengren, som själv är Vretstorpsbo sedan barnsben.

Mikael är engagerad i orten, och har tagit initiativ till att två nya handikappanpassade busshållplatser byggts i Vretstorp. Något som EU var med och finansierade.
Han är nu kritisk till, som han säger, att underhållet av Vretstorp och dess utveckling ligger flera decennier efter i tiden. I en insändare tar han upp att de översyner som kontinuerligt görs av orten inte följs upp. 

Händer inget
 

Rosengren hänvisar till de så kallade ”politikervandringar” som görs kontinuerligt. Politiker deltar i dessa, och det skrivs upp saker som behöver göras, men enligt Rosengren händer inget mer än det. ”Efter år av av politikervandringar kan jag inte komma på en enda punkt som har blivit utförd”, skriver han i insändaren.
 

Löften eller ej?
 

- Frågan är om dokumenten är bindande. Är det verkliga löften som ges? För mig är det det, säger Mikael Rosengren.
- I dagsläget finns säkert 15 punkter som säkerligen har följt med i fem år utan att åtgärdas, tillägger han.
Mikael Rosengren har startat en Facebookgrupp ”Vretstorp som vi bor iii” (det ska vara tre stycken i).
- Där rasslar det in nya medlemmar, många unga barnfamiljer som ser på det här med nya ögon. Vi som börjar bli gamla har blivit vana med att titta på allt som förfallit.
 

Instämmer delvis
 

Gösta Hedlund (C) som är ordförande för Drift- och servicenämnden i Hallsberg blev kanske inte direkt överraskad av utspelet. Till viss del kan han köpa Rosengrens resonemang.
- Kritiken är i viss mån berättigad. I vissa fall tar det väldigt lång tid innan saker blir åtgärdade, säger han.
Vad är det som är speciellt eftersatt, enligt dig?
- Det är mycket av små påpekanden, som trasiga gatstenar, hål i asfalten, sen snöröjning. Mestadels är det små och ganska lätt avhjälpta fel. Men det är också så att gatan som går rätt igenom Vretstorp har inte vi ansvar för, det är Trafikverkets, men det är kommunen som får klä skott för kritiken, säger Gösta Hedlund. 
Men det som kommer fram på politikervandringarna - är det löften som ska infrias?
- Ja, det är det ju, menar Gösta Hedlund. 

Ska bli mer aktiva

Inför nya mandatperioden har politiken antagit en resolution.
- Vi ska bli mer aktiva i orterna utanför centralorten Hallsberg, det har brustit i det, det är bara att erkänna, säger Gösta Hedlund.
Men utveckling av Vretstorp ligger mycket på de ideella organisationer som föreningar och liknande, menar Gösta Hedlund.
- Kommunen kan inte göra storverk, det är mycket upp till lokala föreningar, privata initiativ.
Samtidigt pekar han på att mycket är bra i Vretstorp redan nu.
- Det finns en kommunal omsorg med skola och äldreboende, spontanlekplats, folkpark, butiker och företagsamhet.
 

Finns en oenighet

Uppenbart finns det finns en oenighet i frågan om Vretstorps skick. Byalaget håller inte alls med Mikael att det är så illa som det målats ut.
- Nej, säger ordföranden Torbjörn Åkesson, vi håller inte med. Vi tänker tvärtom att samhället är fantastiskt. 
Uppgift står mot uppgift.
Det som Mikael Rosengren konkret pekat på i ett mejl till Sydnärkenytt, menar byalaget att det antingen är fixat eller ska fixas av Hallsbergs kommun.
- Jag är själv med i de här vandringarna. Visst finns det fortfarande brister som behöver åtgärdas, exempelvis fastigheter som är i stort behov av underhåll, och som inte ser så trevliga ut.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-13 20:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla