06 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Volvos storsatsning invigdes

Tommy Bengtsson är platschef på Volvo CE i Hallsberg och stod för invigningstalet. Foto: Sandra WallinTommy Bengtsson är platschef på Volvo CE i Hallsberg och stod för invigningstalet. Foto: Sandra Wallin

Onsdagen 4 september var det dags för Volvo CE i Hallsberg att inviga sin uppgraderade verksamhet. Under flera år har man arbetat med bygga om och förbättra arbetsplatsen. En av de största förändringarna är att man nu har koncentrerat all verksamhet till en byggnad i Rala.

Volvo har tidigare haft flera olika byggnader på sitt område. Den sista utav dem, som kallades Stenen, har man nu slutat att använda. Nu finns all verksamhet under ett och samma tak.

Inom verksamheten tillverkas hytter och tankar till Volvos lastmaskiner, dumprar, väg- och grävmaskiner. Just Volvo i Hallsberg är huvudfabrik för tillverkning av hytter.

Nöjda med satsningen

Tommy Bengtsson är platschef på Volvo i Hallsberg och inledde invigningen med ett tal där han berömde arbetet med ombyggnationen.

- Det här är en milstolpe i Hallsbergs och den 151-åriga tillverkningshistoria som vi har här, menar Tommy Bengtsson.

Medarbetare på Volvo klippte bandet: Lars-Inge Johansson, Jörgen Persson och Tommy Karlsson.

Att finnas under en byggnad menar man har påverkat arbetssättet och verksamhetens logistikflöden på ett radikalt sätt.

– Jag ser flera fördelar med att ha allt under ett och samma tak. Det första är att man som arbetare kommer se varandra hela tiden och där är det lättare att få till det jag tror hjälper till att utveckla en arbetsplats, att ha en gemensam kultur. Det är lättare att se möjligheter och utmaningar, säger Tommy.

Ökad säkerhet 

Den nya kontorsdelen som byggts är skapad för att förbättra arbetsmiljön på den administrativ sidan. Lokalen är stor och ljus, med ljuddämpande kvaliteter och ett öppet kontorslandskap. På plats finns även flera så kallade ”tysta rum” där man kan arbeta helt i lugn och ro.

Magnus Larsson, näringslivschef i Hallsbergs kommun, fanns på plats. Han öste beröm över verksamhetens ombyggnation. "Vi glädjs jättemycket med er här på Volvo."

Det är dock inte det enda man gjort. Förbättringar har även genomförts i de stora hallarna.

– Bland annat har vi gjort ännu tydligare gång- och truckbanor för att öka säkerheten. Vi har fått till ett antal enklare och rakare flöde i logistiken, där man nu slipper ta omvägar i produktionen, det blir mer effektivt. På många avdelningar har vi också förbättrat ergonomin, slår Tommy fast.

Anställda varit med

Besökare fick även en guidad tur i svetshallen där man arbetat med förändringar. Tillverkningschefen Niklas Eriksson fanns på plats för att visa förändringarna man genomfört.

– De anställda har varit med och utformat förändringarna här. Det tycker jag är väldigt viktigt, det är ju dom som det berör mest, berättar Niklas Eriksson.

Niklas Eriksson, i mitten, visar besökarna Volvos svetshall. 

Byggt om i lokalen har man gjort samtidigt som produktionen pågått som vanligt. Enligt Niklas har det fungerat bra, även om det varit lite klurigt.

– Vi har genomfört många av förändringarna under bland annat helger och kvällar, säger han.

Utöver själva ombyggnationen har man även målat om lokalerna och bytt belysning, från gamla hederliga ljusrör till betydligt ljusare och mer miljövänliga ledlampor.

Ökad konkurrenskraft?

Projektet har haft en investering om 21 miljoner kronor och är den största investeringen sedan 2008. Nu hoppas man att investeringen resulterar i ökad effektivitet och produktivitet som i sin tur ska ge Volvo ökad konkurrenskraft.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-05 16:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.