Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

”Vi behöver ta in extern hjälp”

Ansvarig politiker vill ta extern hjälp för att lösa problemen på Östansol i Östansjö. Foto: Henrik ÖstenssonAnsvarig politiker vill ta extern hjälp för att lösa problemen på Östansol i Östansjö. Foto: Henrik Östensson

Siw Lunander (S) har nyss tillträtt som ordförande för social- och arbetsmarknadsnämnden i Hallsberg. Hon har inte hunnit sätta sig in samarbetsproblemen som råder på gruppbostaden Östansol, eller vad som ligger bakom att sju personer blivit avstängda på 1,5 år. Men hon kan direkt säga att det behövs extern hjälp för att komma till rätta med problemen.

Sydnärkenytt har under veckan som gått berättat om gruppboendet Östansol i Östansjö, där sju medarbetare stängts av från arbetsplatsen på 1,5 år.

Den sista i raden, ”Lisa”, fick sluta nyligen. Hon uppger att arbetsgivaren, Hallsbergs kommun, tvingade henne till en överenskommelse.

Enligt uppgift från en personalgrupp på arbetsplatsen ska Lisa ha brustit på flera punkter i sitt jobb. En annan personalgrupp menar dock att det är falska anklagelser och förtal som riktats mot henne.

Siw Lunander (S)  social- och arbetsmarknadsnämnden i Hallsbergs kommun Siw Lunander (S) social- och arbetsmarknadsnämnden i Hallsbergs kommun

Även de sex medarbetarna som blev avstängda för 1,5 år sedan hävdar att de blev utsatta för falska anklagelser, även rena lögner.

Däremot har både Lisa och de tidigare avstängda starkt ifrågasatt hur särskilt en av de boende på Östansol hanteras.

Ytterligare en anställd som gett sin berättelse menar dock att det arbetssättet utgår från forskning som specialpedagogen på Östansol har tagit del av.

Konflikten har eskalerat

Redan för 1,5 år sedan var Fackbundet Kommunals tolkning att problemen på  Östansol i grunden handlar om brister i ledningen. Det har lett till slitningar i personalgruppen.

Trots att konflikten har eskalerat under de två åren som gått uppgav förvaltningschef Jaana Jansson till Sydnärkenytt i veckan att hon inte känner till problemen på Östansol.

Nämndordförande Siw Lunander blev dock mycket bekymrad när hon läste Sydnärkenytt och fick läget klart för sig.

– Jag har ju nyss börjat som ordförande i den här nämnden, och inte hunnit träffa cheferna så mycket. Så jag har inte grepp om saker och ting ännu.

– Men av det jag fått till mig nu i veckan så förstår jag naturligtvis att verksamheten inte fungerar som den ska på Östansol.

Vill anlita professionell hjälp

Siw Lunander kan inte bestämma något själv rätt upp och ned. Men hon tänker ganska omgående föreslå att de anlitar någon extern kraft som tittar närmare på hur personal och boende har det på Östansol.

– Exempelvis någon från regionhälsan. De har professionell personal som kan det här med arbetsmiljö. Som kan utreda var det brister och låta alla som jobbar på boendet få komma till tals.

Som politiker kan hon inte ta ställning till vad som är rätt och fel att göra i verksamheten på boendet. Men - hon vill att det ska bli ordning där.

– Jag är ytterst ansvarig. På nämnden kommer jag att be om redovisning av hur det ser ut, vad som ska göras och hur det går, säger hon.

Folk ska trivas i Hallsbergs kommun

Personal inom LSS ”växer inte på träd”, menar Siw Lunander. Tvärtom är det ont om personal i vården överhuvudtaget.

– Det är jättedåligt för oss i Hallsbergs kommun om ett boende får dåligt rykte. Vi behöver se till att personalen har det bra. Folk vill trivas om de ska stanna.

Det har lämnats in visselblås till Hallsbergs kommun från personal på Östansol. Har du fått information om det?

– Nej, det känner jag inte till. Vi hade beredningsutskott på onsdagen, men då var inget sådant uppe. Kanske har det varit med tidigare, säger Siw Lunander fundersamt.

Visselblåsarsystemet regleras av en lag. Det innebär att anställda ska kunna larma om missförhållanden både på en arbetsplats och till en myndighet, och samtidigt skyddas mot repressalier. 

Personal på Östansol har berättat för Sydnärkenytt att både visselblås och Ivo-anmälan är inlämnat gällande situationen på boendet. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-02-10 11:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla