Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Vi är helt överens om
att fortsätta driva Kävesta"

För några dagar sedan kunde vi berätta att Sverigdemokraterna i Region Örebro län vill att regionen ska göra sig av med Kävesta Folkhögskola, utanför Sköllersta. Man vill också dra in finansieringen av undervisningen på skolan. Nu kommenterar Irene Lejegren (S) från den styrande majoriteten förslaget.

– För oss i den styrande majoriteten, KD, S och C, råder inga tveksamheter kring folkbildningen och Folkhögskolorna. Vi är helt eniga om att de har stor betydelse, både nu och i framtiden. Vi ska fortsätta driva och utveckla folkhögskolorna.

Hon menar att även utbildningarna som inte har direkt med hälso- och sjukvård behövs.

– Ja. Det var ju så att det fanns ett behov, en efterfrågan på en musikutbildning. Då beslutade vi oss för att satsa på en sådan utbildning. En region har också ansvar för samhällsutveckling, folkbildning och kultur.

Alternativet behövs

Lejegren anser att det sätt folkhögskolorna bedriver utbildning på behövs som ett alternativ till andra typer av utbildning.

– Människor är olika och behöver olika förutsättningar för att utvecklas. Folkhögskolorna är specilaister på att möta de som av olika skäl inte kunnat skaffat sig gymnasiekompentens, till exempel. Vare sig det beror på att man varit sjuk, haft ett svagt språk, eller kanske bara inte klarat skolan just den perioden i livet. Alla, hela samhället, tjänar på att man får en gymnasiekompetens och kan fortsätta utbilda sig och skaffa jobb.

Hon menar att vi i länet har både folkrörelsedrivna folkhögskolor och ett par som drivs av av regionen.

– Vi behöver flera typer av huvudmän, olika inriktningar, det är folkhögskolornas styrka.

Lejegren hävdar att SD redan tidigare lagt förslag på att både sälja huvudmannaskapet och dra in finansieringen även för Fellingsbro folkhögskola.

– Min uppfattning är nog att SD gärna ser att de här skolorna försvinner och att folkbildning får en mindre roll i samhället. På riksplan diskuterar man ju att kraftigt reducera stöden till folkhögskolor.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-03 10:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.