23 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Första höstträffen för Tisarens veteraner

Marita Ryno tar sig en titt inne i paret Göthbergs gästhus. Foto: Maude LarssonMarita Ryno tar sig en titt inne i paret Göthbergs gästhus. Foto: Maude Larsson

OK Tisarens veteraner har inte kunnat träffats på ett halvår, detta på grund av covid-19. Men, med höstens intåg fick man äntligen chans att ses igen, denna gång hos familjen Göthberg i Björnhovda.

Efter sex månaders uppehåll var förstås glädjen stor när OK Tisarens veteraner kunde genomföra hösten första träff. Resan gick till familjen Göthberg i Björnhovda, strax utanför Odensbacken.

Ett anpassat original

Leif och Siv Göthberg har restaurerat närkestugor från 1700- och 1800-talet. De har vårdat och bevarat husen originalstil och ursprung men ändå anpassat de gamla byggnaderna till dagens standard.

Det hela började med att paret letade efter en sommarstuga för 15 år sedan. När de kom till Björnhovda var valet enkelt. De hittade ett hus, Gammelstugan, som förmodligen är från 1792. Den var då renoverad så den gick att bo i men stugan saknade vatten.

Fler stugor

Närkestuga nummer två fanns på tomten mitt emot Gammelstugan. I den hade ingen bott sedan 1949 och stugan bar på rötskador, eftersom taket hade läckt och det satt plywood för fönstren. Den stugan, kallad Andersstugan, köpte paret också. Leif fick laga tak och den rödfärgade stommen, för att hindra stugan från att rasa ihop.

Den tredje närkestugan hittade Leif av en slump, när han var ute på en cykeltur. Det huset var större än de andra två och utav ägaren fick han veta att huset inom kort skulle rivas. Eftersom Leif hade plats på tomten så köpte de även de huset. Det tog några veckor att plocka ner och lika lång tid att sätta upp stommen, men Leif och Siv arbetade sin fritid så det dröjde fyra år innan de var klara. Just det huset blev senare deras permanenta boende.

Siv och Leif framför Gammelstugan som är deras bostad. Foto: Maude Larsson Siv och Leif framför Gammelstugan som är deras bostad. Foto: Maude Larsson
Kunskap och tid

Förutom dessa tre hus finns också ett lust som Leif har byggt, ett växthus, ett spa, ett garage och en jättestor trädgård. Att paret hinner med och sitter på en sådan kunskap förklaras via Leifs yrke. Han är byggnadsingenjör och arbetar med renovering av gamla kulturhistoriska byggnader. Siv i sin tur är förskolelärare och mycket

Lämnade pärm

Vid denna otroligt varma sommardag, då utflykten ägde rum, var det 21 veteraner från OK Tisaren som möttes upp. I samband med fikat berättade Bosse Carlsson om material som han hade fått efter att en medlem från Kumla OK avlidit.

Bosse hade sammanställt materialet i en pärm. Det var början till en bok om Kumla OK 50 år men den blev aldrig tryckt. Pärmen överlämnades till Leif Göthberg som varit medförfattare till materialet.

Det var en mycket intressant förmiddag med information av Siv och Leif i denna fina miljö.

Nästa träff blir 23 sept då Morgan Svensson tar med oss på vandring vid Skåle.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-08-26 12:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.