Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Vem klottrade 1943?

"Folke o Harry har fylt dessa lådor med sand den 30/12 - 43" står det på gamla sjukhemmet i Hallsberg. Foto: Lena Holm

Vilka var Folke och Harry? Och vad hade de för sig dagen före nyår 1943? Lena Holm som nyss upptäckt texten på gamla sjukhemmet i Hallsberg undrar om Sydnärkenytts läsare kan lösa gåtan.

Det kom ett mejl från Lena Holm: “Hej Sydnärkenytt! Vi har nyligen upptäckt en text under ett av fönstren på gamla sjukhemmet på Hasselvägen. ”Folke o Harry har fylt dessa lådor med sand den 30/12 - 43”. Hallsbergs eget ‘Det-sitter-i-väggarna’-mysterium!”

Lena Holm jobbar sedan 2004 på vuxenhabiliteringen som huserar på andra våningen i huset på Hasselvägen 1 i Hallsberg, men har aldrig lagt märke till texten som sitter en liten bit upp på väggen, under ett fönster, på suterrängsidan av det gamla sjukhemmet. Det var en kollega på barnhabiliteringen en trappa ned som fick syn på den.

- Vi har suttit ute och fikat många gånger under åren och jag har aldrig sett den. Inte heller sekreteraren som har jobbat i huset sedan 1995.

Gamla sjukhemmet på Hasselvägen 1. Klottret finns på andra sidan huset. Foto: Lena Holm Gamla sjukhemmet på Hasselvägen 1. Klottret finns på andra sidan huset. Foto: Lena Holm

Nu har Lena Holm lagt ut en bild på den mystiska texten i en Hallsbergsgrupp på Facebook, men ber också Sydnärkenytts läsare om hjälp. Vilka var Folke och Harry? Och vilka lådor med sand fyllde de dagen före nyårsafton 1943?

Det kan inte ha varit i samband med bygget, för huset är från 1930 enligt mäklarinformationen, för fastigheten, som har Region Örebro län som hyresgäst, ligger ute till försäljning.

- Om huset säljs för att renoveras upp till lägenheter så vore det roligt att uppmärksamma texten innan den riskerar att försvinna i någon renovering, tycker Lena Holm.

Hur vågade de?

Hon funderar vidare:

- Var Harry och Folke barn som var inlagda här på epidemisjukhuset? Hur vågade de skriva på huset, fanns det inte barska sjuksköterskor här då?

På Facebook har Lena Holm hittills fått en kommentar, från en kvinna som var inlagd på epidemisjukhuset för scharlakansfeber 1946 (”... isolerade. Inte roligt.”), och som berättar att det fanns en Folke Ek som var ordförande i Hallsbergs byggnadsstiftelse 1947.

Hjälp Lena!

En Folke, inte riktigt rätt år ... Litet felstavad text, för inte skrevs väl fyllt med bara ett l på 1940-talet? Lena Holm gissar att texten är ristad, men den sitter litet för högt upp för att hon ska kunna undersöka den noga. Hon stod på en stol för att fotografera.

Kan Sydnärkenytts läsare hjälpa Lena Holm och hennes kolleger på habiliteringen att lösa mysteriet?

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-16 21:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.