Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vasst svänggäng inleder
jazzklubbens vårsäsong

Cats and Dinosaurs, ett politiskt swingband hörs på fredag. Foto: Kristin LadströmCats and Dinosaurs, ett politiskt swingband hörs på fredag. Foto: Kristin Ladström

Medryckande swingbandet Cats and Dinsoaurs kommer till Hallsberg på fredag och inleder Jazz- och bluesklubbens vårsäsong. Kristin Amparo, Jonas Kullhammar och två tunga bluesband är andra attraktioner.

- Klubben får kämpa lite, vi har inte riktigt fått tillbaka besökarna efter pandemin, berättar Maria Rudbäck, ordförande i anrika Hallsbergs Jazz- och bluesklubb.

- När vi haft 30-40 personer på en konsert har vi tyckt att det nästan varit bra, men så får det inte vara. Man behöver inte vara rädd för att komma!

Frågat efter swing

Att möta levande musik av olika slag är en upplevelse, en kulturell kick. Maria Rudbäck resonerar om de avvägningar klubben ändå måste göra i valet av grupper, mer experimentellt inriktade band har de svårare att klara.

- Många har frågat efter ett swingband.

Nu på fredagkväll på Stinsen finns chans att bekanta sig med en rolig – och uppkäftig – grupp musikanter från Göteborg, som förutom att bjuda på svängiga takter gjort sig känd för engagerande mellansnack med vass samhällskritik.

Cats and Dinsosaurs kallar sig för ett vänsterfeministiskt swingkollektiv, ett blandband med tjejer och killar som alla sjunger och spelar.

Ta med dansskorna, uppmanar klubben och lovar att möblera för att ge plats för utsvävningar i swingens lekfulla tecken.

Kristin Amparo  med trio kommer i mars. Foto: Linnea Frank Kristin Amparo med trio kommer i mars. Foto: Linnea Frank
Jonas Kullhammar utan morgonrock men med sax kommer. Jonas Kullhammar utan morgonrock men med sax kommer.
Två blueskonserter

Blueskonserterna brukar dra mer folk och ansvaret för denna kategori axlas under våren av Fredrik & Puritanerna. Fredrik (Skanky Fred) Karlsson (gitarr och sång) är nyckelpersonen 17 februari. Och T-bear and the Dukes med Torbjörn Solberg från Arvika i fronten kommer 15 april.

Mellan bluesakterna arrangerar klubben två konserter under mars med vad som kan kallas dragplåster: Kristin Amparo, välkänd vokalist med brett register, kommer 11 mars med trio där Calle Bagge trakterar pianot.

Nyfiken på jazz?

Den 24 mars kommer jazzgruppen Jupiter med saxofonisten och entrepenören Jonas Kullhammar.

- Den konserten hoppas jag mycket på, säger Maria Rudbäck. Då gör vi en särskild satsning med biljetter och lotteri för den som är nyfiken på jazz. Jonas är så bra och och rolig på att berätta.

Kävesta är med

Som brukligt avslutas säsongen i maj i samarbete med Kävesta folkhögskola. Då står trumpetaren Linnea Jonsson från Västerås i centrum när skolan arrangerar.

Skärpta elever från musiklinjen framträder inför varje konsert på Stinsen med förband.

- Det är guld värt, säger Jazzklubbens ordförande.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-25 20:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla