Gå till innehåll
Hallsberg / Konsert
Ett svartvitt foto av en man med skägg.

Thomas Backman Band besöker Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb fredag 19 januari för att bjuda på vårens första konsert på Hotell Stinsen. Pressfoto: Johan Bergmark

Thomas Backman först
ut på Hotell Stinsen

Publicerad: 16 January 2024 12:20

Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb slår upp dörrarna till vårens program nu på fredag 19 januari. Först ut på Hotell Stinsens scen är saxofonisten Thomas Backman med band som kommer bjuda på ett spännande musikaliskt äventyr.

Thomas Backman är sedan tidigare känd från grupper som Paavo och Klabbes Bank, men har även varit medmusiker till bland annat Sarah och Georg Riedel samt Maia Hirasawa. 2018 startade han sitt eget band och med detta släppt två skivor, men ett nytt album på väg under 2024.

Thomas Backman själv beskriver bandet som ett ”gäng fantastiska musiker som alla har ett eget uttryck.” Under fredagens konsert kommer han att bjuda på rejäla svängar längs jazzens huvudfåra. I vanlig ordning inleder en grupp från Kävesta musiklinje kvällen med start kl. 18:45. Thomas Backman band går sedan på vid 19:30.

En grupp män i kostym och hattar som står på ett fält.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado kommer till Hallsberg 27 januari. Pressfoto: Christoffer Askman

Dansk dundersuccé

Vårens efterföljande konsert äger rum 27 januari. Då är det återigen Thorbjørn Risager & The Black Tornado som entrar Hotell Stinsens scen. Kvintetten har etablerat sig som ett internationellt band av högsta kaliber. De kommer bjuda på en stark och dynamisk scenshow, där rytmisk blues möter rock, soul, roots, americana och funk.

Bandet har skaffat sig en hängiven publik och spelar ofta för utsålda hus i både Sverige, Danmark och Tyskland, så räkna med ett fullpackat hus på Stinsen. Insläpp från kl. 18:30, förband från Kävesta spelar 18:45 och Thorbjørn Risager & The Black Tornado kl. 19:30.

Prisbelönad jazzpianist

Fredag 22 mars är det pianisten David Steners tur att besöka Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb. Stener har efter examen från Kungliga Musikhögskolan komponerat ny musik, med inspiration hämtad från de olika stilar och genrer han själv älskar. Kontexten rör sig inom jazz, men smälter samman med influenser från musikaler till jazzpianister som Jan Johansson och Brad Mehldau.

År 2023 tilldelades Stener det prestigefyllda Jan Wallander-priset med motiveringen: ”för ett naturligt och moget spel, samt med en underbar känsla för harmonik och ett enastående improvisationsflöde.”

Samma tider som ovan nämnda gäller även för denna konsert.

En man som spelar saxofon inför andra musiker.

Jonas Knutsson spelar tillsammans med lever från Kävesta Folkhögskola. Pressfoto: Gina Mannberg

Jonas Knutsson och Kävesta

Under kvällen onsdag 15 maj har åskådarna möjlighet att höra Kävesta folkhögskolas musikelever tillsammans med Jonas Knutsson, en av Sveriges mest välrenommerade och mångsidiga blåsare.

När Kungliga Skytteanska Samfundet år 2019 gav ett stort pris till Jonas Knutsson, lät motiveringen som följande: ”Jonas Knutsson är att betrakta som en genuint nyfiken global upptäcktsresande i musik, dels rent tekniskt på sitt instrument som består av saxofoner i olika skepnader. Men han kan också bearbeta ett musikaliskt innehåll som är så diversifierat att det innefattar både jazz- och folkmusik, samisk jojk, västafrikansk och nord- och sydindisk klassisk musik.”

Kvällen inleds med klassisk musik framförd av elever från den klassiska inriktningen. Därefter tar eleverna från jazz-, pop- och rockinriktningen över scenen i sällskap med Knutsson.

Denna konsert äger rum på Kävesta Folkhögskola i Sköllersta och går av stapeln kl. 19. Fri entré och fika pausen.

Mer information

För mer information om vårens program, exakta tider och priser, surfa in på Hallsbergs Jazz- och Bluesklubbs hemsida

Annons

hallsberg