Gå till innehåll
Hallsberg
Ett ensamt träd står på en stenig klippa med utsikt över en stor vattenmassa under en molnig himmel.

Vattnet ska ledas i en 3,6 mil lång tunnel från Vättern till den fastighets som nu köpts in.

Vätternvatten AB har köpt
fastighet för sitt vattenverk

Publicerad: 28 November 2024 12:07

Bolaget Vätternvatten AB, som ska bygga den flera mil långa friskvattentunneln från Norra Vättern till Hallsberg, har nu köpt den mark där det nya stora vattenverket, som ska ligga. Skogsfastigheten, som ligger sydöst om Hallsberg har tillhört Svenska kyrkans prästlönetillgångar. Egentligen var det frågan om en bytesaffär.

Det är en 110 hektar stor skogsfastighet.  Marken ligger där bolaget, efter omfattande undersökningar, anser att vattenverket skulle behöva ligga. Man kan inte säga att det vare sig gått fort eller varit enkelt att förvärva fastigheten.

– Den tillhörde ju Svenska kyrkans prästlöneprästlönetillgångar. De använder ju avkastningen från sitt skogsinnehav bland annat för att just betala prästlöner. Därför ville de inte bara sälja den. De ville ha motsvarande skogsmark i utbyte, för att inte minska sin avkastning, berättar Patrik Schelin, VD på Vätternvatten.

Bolaget hittade också ett lämpligt skogsinnehav i Sörmland, intill en av kyrkans skogsfastigheter, vilket kunde passa bra.

– Då utvidgar man så att säga ett befintligt innehav där.

Man med glasögon klädd i en blå skjorta, stående inomhus med en suddig bakgrund.

VD:n för Vätternvatten, Patrik Schelin

– Men från myndighetshåll eftersträvar man  balans i skogsägandet. Man vill  inte att för stora arealer ska ägas av bolag. Därför fick vi inte förvärvstillstånd marken i Sörmland, vi fick inte köpa den till en början.

Men att efter att  Vätternvatten förklarat samhällsnyttan med bytesaffären beviljades till sist förvärvstillstånd, bytesaffären kunde ske.

– Det är ju en viktig milstolpe. Nu har vi rådighet  över marken, där vattenverket ska byggas, och kan börja planera på ett helt annat sätt.

Vad hade hänt om ingen velat sälja mark i området där ni vill bygga vattenverket?

– Det finns ju en väg till, ett expropriationsförfarande, att kommunen tvångsinlöser marken, det vill vi undvika så länge det går. Vi vill ha frivilliga lösningar så långt det bara går.

Skogsfastighet

Fastigheten heter Hallsberg 1:1 Och är som sagt på 110 hektar. Enbart skog.

– Vi räknar med att själva vattenverket kommer behöva cirka 30 hektar. Men vi vill också ta höjd för framtida förändringar. Kanske kommer vi behöva bygga till reningssteg, flera dammar, exempelvis för rening av PFAS, vi vet ju inte vad framtiden utvisar. Det är också bra med utrymme under byggprocessen, fortsätter Schelin.

Efter hand är det dock troligt att Vätternvatten AB säljer av en bit av marken, kanske 50 hektar.

– Kanske till Svenska kyrkan igen.

Tunneln ska börja vid Harge och passerar bland annat utanför Rönneshytta, Zinkgruvan, Mörtsjön, under Tisaren och fram till platsen där verket ska byggas, totalt 3,6 mil. Från vattenverket ska det sedan gå ledningar till Hallsberg, Fjugesta, Örebro och Kumla. Byggstart för hela projektet blir troligen tidigast 2028. Bygget kommer sedan pågå i 7-8 år.

Karta som visar Hallsbergs stad, med vägar, järnvägar och omgivande områden märkta, inklusive Stocksåtter, Norrby och Samsala.

Vattenverket ska ligga i det blåmarkerad området, sydöst om Hallsberg.

Annons

hallsberg