Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kommunen tvingas ha
väktare vid Folkasboskolan

Nea Martinsdotter vill engagera vuxna till nattvandringar för att få ett stopp på stöket vid skolan. Foto: Henrik ÖstenssonNea Martinsdotter vill engagera vuxna till nattvandringar för att få ett stopp på stöket vid skolan. Foto: Henrik Östensson

Problemen med stök och skadegörelse vid Folkasboskolan i Pålsboda har, precis som förra året, eskalerat under sommaren. Trots att kommunen nu har väktare på plats varje kväll har skadegörelsen fortsatt. Nea Martinsdotter har engagerat sig för att dra igång nattvandringar på orten. Resultatet, hotfulla anonyma samtal och trakasserier i form av smällare och levande kräftor i brevlådan.

Skolgården har under flera år varit en samlingsplats för ungdomar från orten. Det har varit vanligt med klagomål på hög musik. Speciellt under skolloven sker skadegörelse och omfattande nedskräpning nästan dagligen. Tiotals händelser har polisanmälts. Vid några tillfällen har situationen urartat med misshandel. Polisutryckningar har blivit vardag.

– Det var redan tidigt under sommaren så pass mycket stök runt skolan att något var tvunget att göras. Vi pratar om skadegörelse för tusentals kronor i veckan. Vi har numera väktare på plats varje kväll, berättar Bisera Cajo, fastighetschef i Hallsbergs kommun.

Men väktare kan inte vara på plats dygnet runt. Skadegörelsen har fortsatt, trots väktarna. Det finns också ett pågående samarbete mellan kommunen och polisen.

– Det känns ju att vi vuxna måste börja engagera oss. Vi är några som haft ett första möte för att försöka få igång nattvandringar och dialog med de unga som håller till nere vid skolan. Vi har börjat marknadsföra planerna i en Facebookgrupp. Vi behöver nog några fler vuxna som engagerar sig om vi ska börja nattvandra, säger Nea Martinsdotter.

Kräftor i brevlådan

Men det initiativet har inte uppskattats.

– En gång la någon eller några levande kräftor i min brevlåda. Jag har sedan fått anonyma samtal, man hade roligt och undrade om jag ville ha mer kräftor i brevlådan. Här om dagen fick jag en rejäl smällare i brevlådan.

Ungdomarna som hänger nere vid skolan har via Facebook uppmanat ”De som har problem med dem” att komma ner till skola för att prata.

– Men känns ju inte precis som man inbjuder till samtal när man råkar ut för sådant här. Jag tycker det är tråkigt att man väljer trakasserier istället för att prata med mig. Lite fegt faktiskt. Jag svarar ju, då kan man ju presentera sig och prata med mig istället.

Är du säker på att samtalen och skadegörelsen är kopplade till ditt engagemang för att få till nattvandringar?

– Det är jag förhållandevis säker på. Det började på en gång sedan vi skapat en Facebookgrupp för nattvandrare. Det är yngre killar som ringer till mig. Jag har polisanmält. Jag vet att flera utsatts. Jag vill uppmana fler att att anmäla, det är inget bra att sådant här händer, säger Nea.

“Sysslolöshet och brist på engagemang”

– Jag tror absolut inte de här ungdomarna är onda. på något sätt. Det handlar om sysslolöshet, brist från engagemang från vuxna. Jag tror det skulle behövas en samlingspunkt, en ungdomsgård, med vuxen personal i Pålsboda. Jag tror det vore bra om kommunen engagerade sig lite. Det har redan urartat och kan bli långt värre om inget görs, menar Nea.

– Skadegörelsen och väktarna kostar ju redan massor med pengar.

Hon tror också föräldrar måste sluta blunda för vad deras barn gör på nätterna.

– Jag tror absolut inte alla ungdomar som hänger vid skolan begår brott. Det verkar vara en mindre grupp som drar med sig andra. Ingen bra miljö för unga att vistas i.

Kommer du fortsätta engagera dig trots trakasserierna och de anonyma samtalen?

– Det är klart att jag blir lite rädd, tycker det är obehagligt. Men samtidigt inser jag ju att något behöver göras, att det behövs folk som engagerar sig.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-20 8:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.