Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Väg i Pålsboda stänger

Här stänger vägen. Bilen i diket har övergivits där.Här stänger vägen. Bilen i diket har övergivits där.

När den nya riksväg 51 förbi Pålsboda byggdes stängdes också ett par järnvägsövergångar. För boende i byn Skogaholm innebar det en ny väg fram till Pålsboda, över Gården Backa, en väg som nu stänger. Skogaholmsborna får nu ta vägen över Svennevad eller göra en farlig vänstersväng över den nya riksvägen.

Redan från start insåg nog många att lösningen att dra fram vägen från Skogaholm via Backa gård skulle fungera dåligt. Vägen förbi gården är liten, trång och backig. Dessutom går den nära boningshus och mynnar efter hand ut mitt på en gata, med småhus och lekande barn, Södra Promenaden.

Sista biten av vägen, från den nya riksvägen förbi Backa, är en egen vägsamfällighet, en enskild väg. Där har ägarna till vägen nu tröttnat på en tilltagande trafik på en väg som inte alls var avsedd för det. Trafiken har ökat, från båda håll. Dels trafik från Skogaholm, dels folk från södra delen av Pålsboda som valt att ta vägen som en genväg ut på den nya riksvägen.

Väg byggd förgäves

Nu väljer markägarna som äger vägen att stänga den. En bom finns på plats och vid den nya riksvägen sitter en skylt som berättar att det är en återvändsgränd.

Mellan den nya riksvägen och den gamla grusvägen mellan Skogaholm och Pålsboda kostade Trafikverket på en helt ny väg grusväg, cirka en kilometer lång. Den vägen är ju nu byggd förgäves, då fortsättningen alltså stänger.

En enskild väg kan den eller de som äger den stänga. Men man förlorar då statligt och kommunalt stöd. Vinsten blir mindre trafik.

Längre från Skogaholm

För boende i Skogaholm och gårdarna mellan Skogaholm och Pålsboda innebär stängningen att det blir lite längre till Pålsboda. Man får åka via Svennevad. Alternativet är att svänga ut på den nya vägen där vägen från Skogaholm korsar vid Backa. Det är en farlig korsning som är byggd just för att man inte ska använda den som avfart. Tanken är bara att den lilla vägen ska korsa den stora. Det finns inga svängfält. Hastighetsbegränsningen på den stora, nya vägen är 100 kilometer i timmen.

– Det här borde man löst när nya riksvägen kom till. Varken trafikverket eller kommunen fick till en vettig lösning. Det rimliga vore att kommunen tog ansvar för vägen eller, kanske ännu hellre, byggde en ny väg från korsningen vid nya vägen ner mot Pålsbodas Södra industriområde. Men det finns inget politiskt intresse för det hos majoriteten i kommunen, säger Gösta Hedlund, centerpartistisk kommunpolitiker från Pålsboda.

Ett problem är att vägbommen sitter i nedre änden av en mycket brant backe. En gissning är att många som svänger av från den nya riksvägen kommer att få det jobbigt att vända eller backa när de kommer fram till bommen.

Vägen mellan Södra promenaden i Pålsboda till den nya riksvägen stängs. Riksvägen är det gula strecket till vänster. Vägen mellan Södra promenaden i Pålsboda till den nya riksvägen stängs. Riksvägen är det gula strecket till vänster.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-16 8:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.