Gå till innehåll
Hallsberg / Politik

När det begav sig. I november 2014 revs det anrika Folkets hus i Hallsberg. Foto: Barbro Isaksson

"Vad hände med visionen om ett nytt Folkets hus?”

Publicerad: 20 November 2023 8:23

Inför valet 2022 meddelade Socialdemokraterna att de ville få till nya samlingslokaler i centrala Hallsberg, förutsatt att de fick sitta kvar i styret. Det fick de, förstärkta av tre partier till. Men några mer slag på trumman för ett nytt Folkets hus har inte hörts. Enligt både Magnus Andersson (S) och Gösta Hedlund (C) så ”lever frågan”, men att det inte är läge att bygga just nu.

Nu i november är det exakt nio år sedan Hallsbergs Folkets hus jämnades med marken. Kvar blev en tom yta, eller en park om man så vill.

Det gamla gröna huset var i dåligt skick och underhållet svårt eftersatt. Ändå har många Hallsbergsbor haft svårt att förlåta kommunen för att huset togs ifrån dem utan att ersättas med motsvarande lokaler.

– En skol-aula är väl ingen jättemysig lokal att gå på bio i med sin käresta. Gösta Hedlund (C ): Foto: Henrik Östensson

– Det går att förstå. En skol-aula är väl ingen jättemysig lokal att gå på bio i med sin käresta, säger Gösta Hedlund, ordförande i drift- och servicenämnden och ledamot i kommunstyrelsen.

Nya majoriteten är överens

Centerpartiet satt i opposition år 2014 och stöttade beslutet att riva Folkets hus. I dag ingår Centern i fyrklövern Vår framtid som tillsammans styr Hallsberg. Det är alltså Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Ni röstade bort Folkets hus med bio och teater för nio år sedan. Har ni ändrat inställning nu när ni är i majoritet med Socialdemokraterna?

– Folkets hus som sådant är en föreningsverksamhet och ska hanteras utifrån det, precis som andra föreningar. När det gäller vilka samlingslokaler en större tätort som Hallsberg behöver finns ingen skiljelinje mellan oss, säger Gösta Hedlund.

För övrigt anser han att Folkets hus-föreningen får ta en del av ansvaret att det gick som det gick med det gamla huset.

– De fick ett rejält årligt bidrag av kommunen men uppenbarligen blev det ingen ordning på någon underhållsplan, säger han.

Alternativt Folkets hus

Hur som helst tog Socialdemokraterna tag i ”Folkets hus-frågan" i samband med valet år 2022. Då presenterades ett alternativ för hur Hallsberg skulle kunna få till publika samlingslokaler igen.

Utifrån Centrumplanen som tagits fram finns en möjlighet att bygga en fastighet direkt norr om fritidsgården Kuben, gamla brandstationen.

Tanken var dock inte att åter skapa ett traditionellt Folkets hus, utan fastigheten skulle i så fall byggas med flera våningar och fylla flera funktioner.

Bottenplanet skulle ge plats för publika lokaler, men också för butiker. På våningarna ovanpå planerades för lägenheter.

Med den nya fastigheten ville de styrande ge bättre förutsättningar även för en mindre biograf- och teaterlokal.

– Det är ett kombinationshus vi planerar för. Magnus Andersson (S), på platsen där nybygget är tänkt. Foto: Barbro Isaksson

Blev tyst efter valet

Nyheten om att Hallsberg åter skulle kunna få ett eget ”Folkets hus” möttes av glädje och förväntan hos folk, även om det finns en del frågor kring om det är så smart att kombinera publika lokaler ihop med lägenheter i samma kåk.

Men efter presentationen, och valet, blev det tyst. Parkeringen där huset är tänkt att byggas ser likadan ut fortfarande, ingenting verkar ha hänt.

Vad hände med planerna?

– Uppdraget är utlagt till kommunstyrelseförvaltningen. Men rekommendationen från tjänstemännen är att vi ska avvakta, som läget är i samhället och ekonomin just nu, säger Magnus Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande.

År 2023 har varit mycket tufft vad gäller de ekonomiska förutsättningarna, så ser verkligheten ut för de flesta kommuner, menar Andersson. Även nästa år väntas bli drygt, så han kan inte riktigt säga när byggplanerna blir konkreta.

Måste bygga på höjden

– I nuläget får vi jobba vidare med detaljplanen. För att kunna få till den tänkta platsen är det helt avhängt att vi kan bygga på höjden, så det är ett kombinationshus vi planerar för.

Magnus Andersson vet mycket väl att det finns efterfrågan från folk på fler samlingslokaler i centrala Hallsberg.

– Vi behöver också ha dialog med Folkets-husföreningen och teaterföreningen i det här. Hur ser behovet ut numer? Det är jätteviktigt att ha dialogen så vi kan möta upp önskemålen och får lokaler som används.

Har inte glömt idrottsföreningarna

Magnus Andersson har heller inte glömt fjolårets löfte från Socialdemokraterna om att försöka få till en ny träningshall åt idrottsföreningarna.

Frågan har egentligen legat i långbänk i flera år. Det är väldigt trångt i de hallar som finns och träningstiderna räcker inte till. Föreningarna har många gånger uppvaktat politikerna, och vädjat via media om hjälp.

– Vi har lagt ut uppdraget till tjänstemännen även i den frågan. Men situationen med kristider och osäker ekonomi har gjort att vi får avvakta med beslut, säger Magnus Andersson.

Det handlar absolut inte om att de styrande partierna i Vår framtid inte kommer överens, betonar Andersson. De är helt eniga om att möjligheterna för barn och unga att idrotta ska utvecklas i kommunen.

Var någonstans i Hallsbergs kommun en ny idrottshall ska byggas är dock fortfarande inte bestämt.

Det inringade huset på skissen, bredvid gamla brandstationen, är platsen där Hallsberg vill bygga ett alternativt Folkets hus.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Hallsberg