15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Unga som förstör våra skolor

I torsdags kastade någon sten genom ett fönster på Folkasboskolan i Pålsboda, skador för minst 12 000. Kvällen innan var det Östansjö skola som utsattes för inbrottsförsök, med uppbrutna dörrar. Varje vecka får vi på Sydnärkenytt ta del av fler polisanmälningar som gäller skadegörelse på skolor.

Alla kommuner har drabbats. Både skolor i centralorter och mindre på landsbygden. Det är allt ifrån brandtillbud, sönderslagna papperskorgar, nedskräpning till krossade rutor.

– Vi ser väl inte precis någon ökning från föregående år. Men det följer ett mönster. På våren när det börjar bli varmare och under loven tilltar problemen säger Per Wickberg, Polisen i Hallsberg.

– Vi försöker stävja det genom att köra förbi skolorna så ofta vi kan. Men det finns många skolor.

Unga hänger vid skolorna

Han menar att det är unga, som vid skolorna hittar en plats att uppehålla sig, utan insyn av vuxna.

Jörgen Karlsson, på Hallsbergs kommuns fastighetsavdelning håller med:

– Ofta rätt skyddat, inga vuxna, särskilt inte under sommarlovet. Det finns sittplatser, kanske gungor att hänga i. En annan aspekt är att det ofta är möjligt att utnyttja skolan trådlösa nätverk, gratis.

– Jag vet att i Örebro väljer man att stänga av nätverken kvällstid för att slippa dessa problem.

Väktare och personal

Från kommunens sida försöker man dagtid ha personal som besöker skolorna under loven och väktare på andra tider.

– Vi försöker rotera folk, och flytta väktare dit det uppstår problem, men det är en ojämn kamp tyvärr. Det är svårt att folk på plats hela tiden. Det finns också ett förbyggande samarbete mellan polis och väktare, BRÅ-gruppen, som försöker samverka kring de här frågorna.

Exakt hur mycket pengar skadegörelsen kostar Hallsbergs kommun kan inte Jörgen svara på.

– Utslaget i tid blir det en del pengar. En helt onödig utgift för skattebetalarna.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-06 15:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.