Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Fullt ös när unga
kulturutövare möttes

Ung Kultur Möts i Hallsberg bjöds på smattrande rap, både på svenska och arabiska. Foto: Erik WidlundUng Kultur Möts i Hallsberg bjöds på smattrande rap, både på svenska och arabiska. Foto: Erik Widlund

På fredagskvällen gick arrangemanget Ung Kultur Möts av stapeln på ungdomshuset Kuben i Hallsberg. Sammanlagt sex artister uppträdde på fritidsgårdens intima scen, medan några andra visade upp sina konstverk i lokalen.

Laddar spelare...

Ung Kultur Möts, förkortat UKM, är en mötesplats och festival för ungdomar i ålder 13-25 år, där man får chans att visa upp sin kreativa sida. Några begränsningar för vad man får delta med finns egentligen inte, bara det gäller något som kan visas upp i en utställning eller på scenen. 

UKM verkar för att ungas röster ska höras och ung kultur ska få ta plats. Syftet är att erbjuda en trygg miljö med möjligheter att knyta kontakter, utmana sig själva och utvecklas.

Startar i länet

Festivalen har funnits i Sverige ända sedan 1997 och i Örebro län har man nu startat upp UKM via Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro. UKM arrangeras, så här till en början, i Lindesberg, Hällefors och Hallsberg, men är öppen för ungdomar från hela länet.

På Kuben rådde full aktivitet under fredagskvällen när det var dags för festivalen att äga rum. Moe Ahmad Fadhel jobbar på Kuben och stod som arrangör tillsammans med Studiefrämjandet. Till sin hjälp hade han även hjälp från ett gäng ungdomar som agerade crew.

– Vi har sex akter som ska uppträda här ikväll. Det var någon som tyvärr hoppade av, men vi lyckades hitta ersättare. Sen är det några tjejer här som ställer ut sina tavlor, berättar Moe och visar konstverken ifråga som sitter uppe på ungdomsgårdens väggar.

Nostret Kajtazi, Moe Ahmad Fadhel och Kaalab Asefa är fritidsledare i Hallsbergs kommun. Nostret Kajtazi, Moe Ahmad Fadhel och Kaalab Asefa är fritidsledare i Hallsbergs kommun.
Tekniken strulade

På scenen rådde det febril aktivitet och de ungdomar som samlats i lokalen, för att själva delta eller titta på, roade sig med att spela biljard eller bara hänga i väntan på att festivalen skulle börja.

– Naturligtvis har vi något strul med tekniken, det är ju typiskt när det är dags för festival, säger Moe och skrattar

Efter en akut utryckning från en av Studiefrämjandets ljudtekniker, stod så scenen klar för kvällens akter. Varje artist hade ungefär en kvart på sig att framföra sina alster, vilket gjorde att publiken fick sig ett redigt smakprov.

Det inledande bandet fick Kuben att dåna. Det inledande bandet fick Kuben att dåna.
Duo från Askersund

Från Askersund kom duon Reflektion, som består av paret Beatrice C Jansson och Sebastian Jonsson, för att uppträda, bland annat med singeln ”Utan dig.”

– Det här är andra gången vi uppträder inför publik. Det är jättekul, men jag höll på att banga när vi kom hit och såg lokalen, det blir så intimt, skrattar Sebastian och syftar på Kubens scen som skapar nära kontakt mellan artist och publik. 

– Det här är ju det vi vill göra, spela och nå ut, vi vill bli stora, så vi såg det som ett bra tillfälle att visa upp oss, fyller Beatrice i.

Beatrice och Sebastian träffades och blev kära. Något som dom snabbt upptäckte att de hade gemensamt var kärleken till musiken. Därför kändes det också helt naturligt för dem att börja skapa tillsammans.

– Jag har själv gjort musik ganska länge, mest hip hop och rap, och när vi träffades sa Beatrice att hon också höll på med musik. Det tyckte jag var skitkul, så vi började tänka att vi skulle försöka skapa någonting ihop, förklarar Sebastian.

Sebastian Jonsson och Beatrice C Jansson b bildar tillsammans duon Reflektion. Sebastian Jonsson och Beatrice C Jansson b bildar tillsammans duon Reflektion.

Till en början samarbetade dom som separata artister, men slutligen bestämde de sig för att bilda duon Reflektion tillsammans och göra musik ihop under det namnet.

– Det är jätteroligt att man lyckas hitta någon som man delar sitt intresse med, men sen passar vi ju så bra ihop i övrigt också, berättar Beatrice.

Genren som duon rör sig inom är pop, men influenserna kommer lite varstans ifrån.

– Pop är ju lite vår grej, kan man säga. Vi lyssnar själva mycket på svensk pop, men också andra genrer, menar Beatrice.

Producerar själva

Hittills har Reflektion gett ut tre singlar.

– Men vi har mycket på gång här framöver. Vi har precis börjat lära oss att producera själv och är helt självständiga när vi skapar musik. Låten ”Du lämnade mig igår,” som vi släpper i juni, är vår första helt självproducerade låt, säger Sebastian. 

– Det känns som om låtarna blir mer intima, liksom våra egna, när vi gör allt själva, kommenterar Beatrice.

Planerna inför framtiden är att fortsätta skapa tillsammans och gärna uppträda mer, kanske på större festivaler och arrangemang.

– Vi har inte övat någonting inför det här, men det gick ju bra ändå. Det där med scenspråk är ju jättesvårt, man vet inte riktigt vad man ska göra med kroppen när man står där, men det kommer nog med tiden, säger Sebastian och skrattar.

Riksfestival väntar

Efter UKM:s kommunfestivaler väntar Regionfestivalen på Kulturkvarteret i Örebro den 3 juni. Varje lokal arrangör väljer, med hjälp av en urvalsgrupp, vilka som får representera sig själva, sitt konstnärliga uttryck och sin kommun på den efterföljande regionfestivalen. 

Därefter får ett antal utvalda chansen att visa upp sig på den stora Riksfestivalen, tillsammans med andra ungdomar från Sveriges alla hörn. 

Vilka som gick vidare till Regionfestivalen från Hallsberg återstår att se. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-20 17:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla