Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Morgonpigg tupp
kan bli galet dyr historia

Hönor kräver inte tillstånd, men tuppen (i bakgrunden) kräver tillstånd i vilket hans gal-tider regleras. Foto: Henrik ÖstenssonHönor kräver inte tillstånd, men tuppen (i bakgrunden) kräver tillstånd i vilket hans gal-tider regleras. Foto: Henrik Östensson

Att hålla några höns i sin trädgård som skrockar, lägger ägg och sprätter i rabatterna kan vara trevligt. Men när det kommer till tuppen kan det bli lite mer problematiskt – och dyrt. Speciellt om grannarna inte gillar när tuppen gal klockan fyra på morgonen.

I Hallsbergs kommun behandlas just nu ett ärende i drift- och serviceförvaltningen som handlar om en sådan morgonpigg tupp.

Tuppen bor i Sköllersta. Problemet är att den inte helt håller sig till de väckningstider de närboende ser som rimliga. Tuppen börjar gala klockan fyra. Vilket fått flera närboende att skriva till kommunen.

Tuppen har tagit sig friheten att bryta mot det tillstånd dess ägare fått. I Hallsbergs kommun, med flera kommuner, är det nämligen tillåtet att ha höns, även i tätorter, detaljplanerat område. Vill man att hönorna ska ha manligt sällskap, en tupp, krävs däremot ett speciellt tupp-tillstånd. Tuppen i Sköllersta omfattas just av ett sådant tillstånd.

Ska vara inlåst till klockan sju

I tupp-tillståndet föreskrivs att tuppen ska hållas inlåst i ett mörkt utrymme, läs hönshus, fram till klockan sju på morgonen. Vid den tiden anser nämligen kommunen att väckning kan vara acceptabel.

Det just på den punkten det blivit problem. Tuppen och hans hönor har nämligen tagit sig ut i de vackra gröna omgivningarna i Sköllersta flera timmar innan slaget sju. Hanegäll har hörts så tidigt som vid fyra på morgonen.

I en så kallad förenklad delgivning har kommunen, i skarpa ordalag, talat om för tuppägaren att flera personer inkommit med klagomål. Hen uppmanas nu omgående att: ”Undersöka den aktuella situationen och utreda vilka åtgärder som kan behöva vidtas”. Vidare skriver kommunen att tuppägaren måste redovisa vidtagna och planerade åtgärder före 27 juni, i en speciell svarsblankett. Till den ska undersökningar, dokumentation och mätprotokoll bifogas.

Kan förlora tupp-tillståndet

I delgivningen från kommunen framgår också att tupp-tillståndet kan komma att dras in om inte problemen åtgärdas.

Och det kan bli dyrt. Det är djurägaren som är skyldig att betala Drift- och serviceförvaltningen kostnader för att att handlägga ärendet. Även om någon annan anmält men att förvaltningen anser att klagomålet är befogat. 1 036 kronor i timmen kostar det. Hur många timmar hanteringen tar varierar.

Dålig låsanordning

i en egen inlaga skriver tuppägaren att problemen beror på att hönshuset haft en undermålig låsanordning. Det har gjort att hönsen helt enkelt tagit sig ut i friheten innan stipulerad tid. Hen ber om ursäkt för olägenheten och meddelar att problemet är åtgärdat. På detta har förvaltningen svarat med en ny skrivelse där man meddelar att man anser att tuppägarens svar är tillräckligt, men att man kommer debitera timavgift.

Det ska tilläggas att grannarna, enligt kommunen, ska ha klagat direkt till tuppägaren innan man skrev till kommunen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-11 8:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.