Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Trögt att få trögt
lås smort i Pålsboda

Just nu finns ingen fungerande brevlåda i centrala Pålsboda. Den som finns är övertäckt av en plastpåse. Den som vill posta ett brev är hänvisad till postombudet, Pålsboda Järn & färg.
Orsaken ska vara något så banalt som låset på brevlådan, något som järnhandlaren och postombudet, Gunnar Ryd, uppmärksammat Postnord på under åtta år.

– Det är låset på lådan som kärvar. När den som tömmer lådan slår igen luckan så går den inte i lås. Det resulterar i att den plötsligen öppnar sig och all post trillar ut under lådan, då kommer någon in i butiken med breven. Det har hänt flera gånger per år, under åtta år. Jag har uppmärksammat Postnord på problemet ganska ofta, men låset hart förblivit kärvt.

Tanken är ju att lådan så att säga ska tömma sig av sig själv när brevbäraren som tömmer den öppnar och håller säcken under. Men det är ju bra om den håller sig stängd mellan varven.

När Pålsboda Järn & färg bytte lokal och flyttade över Köpmangatan kom posten och flyttade lådan, till andra sidan gatan.  Men låset åtgärdades inte.

– Nej, uppdraget då gällde ju att flytta lådan, inte smörja låset, säger Gunnar Ryd, inte utan en viss ironi.

Den gången sattes lådan upp så dåligt att den efter hand trillade omkull.  Med följd att Postnord åter kom till Pålsboda för att ställa upp lådan igen. Nu står den stadigt, men låset är fortfarande inte åtgärdat.

”Inte säkert att använda lådan”

– Förra måndagen var det kraftigt blött snöfall. En bekymrad person kom in med en rejäl hög dyblöta brev. Luckan hade än en gång inte helt låst sig och all post hade trillat ur lådan, ner i blötsnön.

Låset verkar fortfarande inte vara åtgärdat. Istället var postlådan i morse övertäckt med en sopsäck.

Gunnar Ryd är lite kritisk till Postnords hantering.

– De är svåra att få tag på. Inte ens som postombud har jag någon direkt linje. Jag måste, som alla andra gå via växeln. Jag har dock hört av mig flera gånger per år om detta. Jag har även talat med brevbärarna. Trots det är det fortfarande ett problem. Det är jag som täckt över lådan. Det är inte säkert att lägga sin post i den. Gör man det riskerar man att den hamnar på gatan, utsatt för väder och vind, och allmän beskådan.

Vi har sökt Postnord för kommentarer.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-16 9:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla