15 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Trångt på förskolorna i Hallsbergs kommun

Siv Lunander berättar att det just nu är gott om barn på förskolorna i Hallsbergs kommun. Foto: Henrik ÖstenssonSiv Lunander berättar att det just nu är gott om barn på förskolorna i Hallsbergs kommun. Foto: Henrik Östensson

Trots att Hallsberg som enda Sydnärkekommun tappade befolkning förra året, råder rejäl uppgång på antalet barn. Det är trångt på förskolorna.
– Vi har utökat med avdelningar på samtliga förskolor i kommunen utom den i Sköllersta, berättade Siv Lunander, bildningsnämndens ordförande, (s) på ett möte igår.

I Hallsberg satsade kommunen på en helt ny förskola i norra delen av tätorten.

– Vi byggde åtta avdelningar och trodde vi tog i ordentligt. Vi räknade med att ett par skulle vara tomma. Det är fullt även där. Just nu har vi problemet att folk från södra delen av Hallsberg får köra sina barn till förskolor på norra sidan, fortsätter Lunander.

I de andra orterna har det gått att utöka i de befintliga lokalerna.

– Det är dock trångt i Pålsboda. Där skulle vi behöva en avdelning till. Vi har tittat på olika lösningar, men det är just nu brist på lämpliga aktörer. Det finns även privata skolaktörer som tänkt sig etablering, men som har samma problem.

Lunander menar att antalet barn på förskolor är svårt att beräkna, förutse.

– Först och främst, det är givetvis roligt att kommunen växer i rätt ände, fler barn är bra,  men det skapar ändå utmaningar. Vi kan kika på folk i fertil ålder, men så har vi också en inflyttning. När äldre lämnar sina hus för en lägenhet, ja, då blir det ofta en barnfamilj i huset. Det kan innebära att behoven av förskoleplatser ökar rätt fort. Den enda ort i kommunen där det än så länge inte behövts någon mer förkskoleavdelning är Sköllersta.

Sedan blir det lättare att förutse.

– Ja, vi vet ju att barnen i förskola ska in i skola vad det lider. Där är det bara att räkna. I skolorna finns fortfarande utrymme att öka, växa, även om kompetensförsörjning är ett problem. Barngrupperna bottnade runt 2013-14. Då uppstod ett dragspel i lokaler som ännu inte är uppfyllt avslutade Siv Lunander.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-26 9:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.