Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Traktorn som är en bil
– och en frihetsmaskin

Filippa Hedlund fyller 16 i år. Sedan december åker hon runt i sin svarta Volvo A-traktor. Foto: Henrik ÖstenssonFilippa Hedlund fyller 16 i år. Sedan december åker hon runt i sin svarta Volvo A-traktor. Foto: Henrik Östensson

Att det blivit allt fler A-traktorer på våra vägar har nog inte undgått någon. Sedan regelverket ändrades i juli har det registrerats 7 800 nya A-traktorer, en ökning med 27 procent.
För Filippa, bosatt i Hällebo, en bra bit ut på landsbygden utanför Pålsboda, har bilen, förlåt, A-traktorn, inneburit frihet.

– Jag började köra i december. Vi köpte en vanlig Volvo och sedan byggde vi om den till A-traktor. Framför allt var det väl pappa och jag som grejade. Det var inte så jättekomplicerat, säger Filippa Hedlund.

Det var just för att förenkla ombyggnad som reglerna ändrades 15 juli i fjol. Tidigare fanns ett utväxlingskrav. Det innebar att det oftast krävdes dubbla växellådor för att A-traktorn skulle klara kraven. Det gjorde att det mest var äldre bakhjulsdrivna bilar som byggdes om. Utväxlingskravet innebar att bilen fick gå max 10 km i timmen vid två tredjedelar av ursprungsmotorns maximala varvtal på ettan. Det kravet är alltså borta sedan förra året. Det slopade utväxlingskravet har också gjort att A-traktorerna går med lägre varvtal på motorn och därmed kan gå lite snålare.

Filippa ser rätt liten ut när hon sjunker ner i sätet i den stora Volvon. Filippa ser rätt liten ut när hon sjunker ner i sätet i den stora Volvon.

Förändringen har gjort att man i stort sett kan bygga om vilken bil som helst, även med automatlåda. Man köper en sats som rätt monterad gör att hastigheten begränsas till 30 kilometer i timmen.

Stängt bagageutrymme

– Sedan måste man göra så det inte går att använda baksätet och bagageutrymmet, säger Filippa och öppnar bakluckan. Där sitter ett galler som effektivt hindrar att man stoppar in något större där. Fast Filippa passade ändå på att stoppa in något där innan utrymmet förseglades. Mellan gallren ligger nämligen en gigantisk tyghund.

– Den klagade inte besiktningen på, ler hon.

För att köra A-traktor krävs ett så kallat AM-kort. Det får man ta när man är 15 år gammal.

– Det är ju egentligen ett mopedkörkort. Man kör upp på moped. Det var lite läskigt. Man känner sig oskyddad på en moped i staden.

Men är det inte ännu läskigare att köra bil när man bara kört upp på moped?

– Nejdå. jag provkörde lite innan bilen blev A-traktor, hemma på gården. Man känner sig säker i bilen.

Hur använder du din A-traktor?

– Jag åker till skolan i Pålsboda och när jag träffar kompisar och så. Jag jobbar också efter skolan, fram till klockan sex. Det är perfekt att kunna köra hem själv då. Jag tror mamma och pappa också tycker det är rätt skönt att slippa skjutsa mig. Bor man så långt ute på landsbygden som vi gör måste man ju bli skjutsad annars. Vi bor sju kilometer från Pålsboda. Bilen är frihet. Jag kan ju ta mig vart jag vill.

En tank i månaden

Flera av Filippas kompisar har också A-traktorer. Filippa har sökt in till Tullängsgymnasiet i Örebro till höstterminen.

– Men jag kommer nog inte åka A-traktor till stan. Det blir nog att åka till Pålsboda och ta bussen därifrån.

Blir det inte dyrt med diesel?

– Jo, det är därför jag jobbar skrattar Filippa.

– Men det är inte så farligt. En full tank räcker en månad.

Volvo mest populär

Men du kör väl bara i 30?

– Ja, min bil är helt laglig. Men jag tycker nog man kunde få köra lite fortare. 30 är så långsamt, menar Filippa.

Innan reglerna ändrades var det stora flertalet A-traktorer äldre Volvo. Volvo toppar fortfarande statistiken som mest populära A-traktor, men andra märken har seglat upp som populära märken. Tvåa i statistiken är Nissan, på tredje plats hamnar BMW och på fjärde plats, Suzuki, på femte plats, lite otippat, Scania, vilket indikerar att det nog faktiskt fortfarande finns A-traktorer som används för det det en gång var tänkta som, dragfordon.

Det finns 36 000 A-traktorer i landet. Flest finns fortfarande på landsbygden. Men de har blivit vanligare bland ungdomar även i städer, allt enligt Transportstyrelsen.

Filippa har dekorerat utrymmet som inte får användas, på sitt eget sätt. Filippa har dekorerat utrymmet som inte får användas, på sitt eget sätt.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-04 19:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.