Gå till innehåll
Hallsberg
Ett rött och grönt hus med snö på marken.

Tingsgården i Sköllersta har varit stängd sedan hösten 2022. Foto: Henrik Östensson

Tingsgården i Sköllersta
kan troligen öppna till sommaren

Publicerad: 12 February 2024 13:32

Tingsgården, Sköllerstas anrika samlingslokal har varit stängd sedan hösten 2022. Då stod det klart att huset drabbats av äkta hussvamp. Det var länge oklart om huset skulle gå att rädda. Men i januari förra året inleddes en omfattande sanering och reparation. Det har dragit ut på tiden.

– Det tar tid. Men framåt slutet på maj tror jag huset ska kunna användas igen, säger Jimmy Sander på Hallsbergs kommun.

Sander menar att det inte är något konstigt att det tar tid med en sådan renovering.

– Först måste Skadeteknik göra sitt, med fläktar och avfuktare. Det det är klart var det tvungen att göras mätningar, först efter det kunde vi börjar reprationen.

Det var i den el av huset där köket och puben ligger som svampangreppet uppstått.

– Det har bland annat handlat om att riva väggar och tak mellan våningarna för att kunna byta ut träbjälklag.

Nu är enligt Jimmy Sander det mesta av reparationerna klara.

– Just nu handlar det lite om hur köket ska utformas. Det var på gång med en modernisering av köket redan innan svampangreppet. Nu passar vi på att göra det också, när vi ändå har folk på plats. Min förhoppning är att et bara ska ta några månader. Mot slutet av maj, början på sommaren bör huset kunna användas

Mycelet finns kvar

Angreppet började i en trumma av tegel, där det fanns en vattenläcka. Det fruktade svampens mycel har sedan letat sig ut och angripit trä. Bland annat var en bärande vägg svårt angripen.

– Tyvärr går det inte få bort allt svampmycel. Det finns över allt i kvarvarande bjälklag och tegelmurar. Det innebär att vi framledes måste ha en mer frekvent fuktövervakning av huset. Kommer mycelet åt fukt, antingen från ett läckage eller via markfukt, ja, då vaknar hussvampen igen. Det får inte uppstå fukt i huset helt enkelt, sa Hallsbergs kommuns förra fastighetschef, Robert Huss, i en intervju i januari förra året.

Vilande förening

Det är kommunen som äger huset. Men det är en föreningen, Föreningen Tingsgården, som driver verksamhet i huset och hyr ut lokaler till fester, möten och andra evenemang. Föreningens verksamhet har varit vilande sedan hösten 22. En av de saker som tvingats flytta var kören Blended voices, som bland annat hade körträning och revyer i huset. De har instället använt Lännäs bygdegård.

Annons

hallsberg