27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Theres vill ena Pålsboda i skräpplockning

Therese vill få Pålsbodaborna att snygga upp. Foto: Henrik ÖstenssonTherese vill få Pålsbodaborna att snygga upp. Foto: Henrik Östensson

Sedan Theres Pettersson från Pålsboda började jobba som parkarbetare på Hallsbergs kommun har hon börjat se skräpet, allt vi slänger omkring oss.
– Både i Vretstorp och Östansjö ordnas städdagar, varför ska Pålsboda vara sämre? Nu städar vi upp vårt samhälle!

Theres är uppväxt i Pålsboda. Hon har relativt nyligen börjat på Hallsbergs kommuns parkavdelning.

– Samla skräp ingår i arbetsuppgifterna. Men vi ska ju bara jobba på kommunens mark. Jag ser ofta skräp på andra platser och får ofta frågan varför vi inte tar med skräp som ligger utanför kommunens område. Här vill jag se ett engagemang från Pålsbodaborna. Det finns ingen annan som tar hand om skräpet. 

Via en Facebookgrupp har hon därför  uppmanat Pålsbodaborna att samla skräp. Theres menar att det inte skadar att ha med barnen. Värderingar går i arv. Hon har sett till att det finns gratis sopsäckar att hämta.

– Man kan hämta hemma hos mig heller på Blomsterhörnan i Pålsboda, som jag också engagerat i det här. De hjälper till. Det är inte helt oväntat min arbetsgivare som sponsrar säckarna. Vi kommer också hämta upp skräpet och se till att det kommer dit det ska.

Det enda man behöver göra med sitt insamlade skräp är att lägga säcken till vänster om grinden till  Pålsbodas idrottsplats. Stoppdatum för skräpsamlingen är satt tillden 18 maj. Sedan ska skräpsäckarna hämtas upp.

– Jag är övertygad om att ingen kommer missburka det här och ställa dit saker vi inte kan ta hand om. Om det här fungerar hoppa jag kunna göra det till en återkommande grej.

"Pålsboda ska väl inte vara sämre"

Theres menar att det saknas sammanhållande initiativ i Pålsboda.

– Men lite så är det. Det finns inte riktigt några samlade ideella krafter vid sidan av idrottsföreningen.  I Vretstorp som exempel, finns ett aktivt byalag, i Östansjö engagerar ordnar några eldsjälar städdag. De gör mycket saker, men en av aktiviteterna är just att samla skräp, en städdag. Vi i Pålsboda borde väl inte vara sämre. Jag tycker skräpplockning är ett utmärkt sätt att börja. 

Det slängs en hel del skräp, både ute efter vägar och inne i orterna.

– Jag tror många tänker att någon annan tar hand om det. Men jag tror det finns hopp. Barnen lär sig det här i förskolan. För inte så länge sedan när jag själv syndade och slängde ett bananskal tittade men dotter mig stint i ögonen och frågade "mamma! växer det bananer i naturen? Plocka upp!"

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-14 12:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.