
Medhavda matlådor hemifrån ska elever kunna få ta med sig anser Sverigedemokraterna i Hallsberg.
De tycker att elever ska få ta med sig matlåda till skolan
Låt elever som vill få ta med sig matlåda hemifrån till skolan. Detta anser Sverigedemokraterna i Hallsberg som lämnat in en motion. - Det viktigaste är att de kan äta sig mätta, säger oppositionsrådet Oscar Lundqvist (Sd).
Motionen från Sverigedemokraterna i Hallsberg lämnades in till Hallsbergs kommun i förra veckan. Enligt gruppledare Oscar Lundqvist finns inte möjligheten idag, såvida inte enskilda överenskommelser gjorts.
“Ser inga stora svårigheter”
Vet du hur det ser ut i andra kommuner i landet i frågan?
-Jag har faktiskt inte kollat upp det. Men ursprunget till att jag skrev motionen är efter att ha pratat med frustrerade föräldrar. Man blir som förälder lätt handlingsförlamad om ens barn inte äter i skolan och av alla de jag pratat med om problemet så har alla tyckt att vår motion låter bra, säger Oscar Lundqvist som har flera egna barn som går i skolan i Hallsberg.

Oscar Lundqvist är oppositionsråd i Hallsberg och gruppledare för Sverigedemokraterna.
Vad ser du för svårigheter med motionen?
-Jag ser i ärlighetens inga stora svårigheter överhuvudtaget. Det ska vara att det kan göra det något svårare att planera för skolköken hur mycket mat som ska göras. Men om det skulle bli ett visst matsvinn så får vi acceptera det då det är en sekundär fråga sett till att eleverna mår bra och orkar med skolan. Det kan även krävas lite mer uppvärmning av ugnar och plats i frysar som hålls igång, men jag ser inte att det skulle påverka mycket.
Är barn och ungdomar mer bortskämda idag med skolmaten tror du?
-Den aspekten kan man väl kanske hävda. Men jag vill säga att det här problemet funnits rätt länge. Det har alltid så länge jag kan minnas diskuterats kring skolmaten och det här är en enkel åtgärd som inte behöver kosta mycket. Det handlar bara om att tillåta policyn.
Ingen kritik mot de som lagar mat
Oscar Lundqvist vill vara tydlig med att han inte kritiserar de som lagar skolmaten.
-Det vet nog alla som jobbar i ett storkök att det är svårt att göra alla nöjda. Det kommer alltid finnas de som inte gillar maten, så det är ingen kritik mot dem. Men det viktiga i frågan är att eleverna ska kunna äta sig mätta när de är i skolan.
Då motionen nyligen lämnades in lär det ta ett tag innan den besvarats.
-Det är väldigt olika hur lång tid det tar. Men det brukar ta ett par månader alla fall. Inom absolut senast ett år bör den ha fått sitt svar, avslutar Oscar Lundqvist.
Tillåtet enligt lagen
Vad gäller då enligt Skollagen i frågan? Sydnärkenytt kollade med Skolverket.
-Det finns inget i skollagen som förbjuder matlådor. Det som är reglerat är att ”Eleverna ska utan kostnad erbjudas näringsriktiga skolmåltider” och för gymnasieskolan att kommunerna får välja om de ska erbjuda kostnadsfria måltider. Om kommunen erbjuder måltider till sina skolor måste också fristående skolor göra det, säger Anna-Karin Strinnholm, pressekreterare hos Skolverket.
Finns det något i lagen som gör det inte skulle vara tillåtet?
-Det är möjligt att man kan begränsa möjligheten att ta med matlådor, till exempel inom ramen för skolans ordningsregler, men det är inte något som vi kan ta ställning till, avslutar Anna-Karin Strinnholm.
MOTIONEN HAR FÖLJANDE INNEHÅLL:
Sverigedemokraternas ambition är att fler elever ska äta maten i skolan, med huvudsyftet att öka elevernas koncentrationsförmåga på lektionerna. Något som borde ge viss utdelning i elevernas betygsresultat. Problemet är inte enbart kommunens kostpolicy och hur den appliceras i verksamheterna. Det är även så att världens bästa kock ibland erbjuder rätter som inte passar alla, för det kan vara så enkelt att en elev helt enkelt inte tycker om gul lök, eller kanske fisk i allmänhet. De andra alternativen som erbjuds den dagen kanske inte heller passar eleven.
Aktiva föräldrar som har en dialog med sina barn, där dessa saker framkommer, blir dock rätt handlingsförlamade. I bästa fall kan man skjuta till eleven lite pengar, så att de kan gå och handla något annat den dagen. Men det är inte alla familjer som har den ekonomiska möjligheten. En möjlighet som de flesta familjer däremot kan klara av, det är att spara resterna, eller även planera för ett överskott av mat, för
att sedan lägga detta i en matlåda som eleven då kan ha med sig till skolan.
Utifrån dagens policy så tillåts inte det förfarandet och bra förutsättningar för eleverna att värma sin matlåda saknas. Detta vill Sverigedemokraterna ändra på så elever har möjlighet att ta med sig egen matlåda som de även kan förvara på ett bra sätt och sedan värma när det är dags för lunch.
Denna ändring i policy kan justeras så att viss begränsning i vad för typ av mat man har med sig delvis begränsas, men i stort är grundtanken från vår sida att det är upp till föräldrarna och inte kommunen vad deras barn då äter, i stället för det som skolan erbjuder den dagen.
Detta förslag är relativt kostnadsneutralt, det ökar valfriheten, får fler mätta elever och lär heller inte påverka matsvinnet nämnvärt, snarare kan det få en positiv effekt med lägre andel mat som kastas.