13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sveriges löparelit till Hallsberg på lördag

Jonathan Waern från KFUM Örebro, tävlingsledare för Närkeracet som avgörs i Hallsberg på lördag. Foto: Henrik ÖstenssonJonathan Waern från KFUM Örebro, tävlingsledare för Närkeracet som avgörs i Hallsberg på lördag. Foto: Henrik Östensson

På lördag eftermiddag brakar eliten inom friidrottens medeldistans- och långdistanslöpning samman på Stocksäters IFs hemmaarena, Transtensvallen i Hallsberg. Ett flertal elitlöpare från hela landet kommer vara på plats.

– Det är inte så många tävlande, ingen stor tävling, men ett mycket starkt startfält, berättar Jonathan Waern, tävlingsledare, normalt aktiv i KFUM Örebro.

Tävlingen Närkeracet är helt och hållet en Coronakonstruktion, som hålls för första gången.

– Många löpare har upplevt en svår tid, där man inte har kunna möta likvärdiga motståndare i tävlingar. I princip alla tävlingar har ju varit inställda sedan mars. Vi kör bara löpning helt enkelt för att vi ska kunna följa reglerna. Vi får bara ha 50 aktiva inne på arenan samtidigt och 50 utanför staketet, som publik, det är allt.

Det här här, intill Alléskolan och ishallen i Hallsberg tävlingen avgörs på lördag Det här här, intill Alléskolan och ishallen i Hallsberg tävlingen avgörs på lördag

– Skulle vi köra fler grenar skulle det bli väldigt få aktiva.

Det är frågan om två olika distanser. 800 meter och 3 000 meter, allt inne på arenan.

Börjar på eftermiddagen

Första heatet går 16.50 på lördag. För männen blir det 5-6 heat i 800 meter och fyra i 3000 meter. För kvinnorna blir det fyra heat i 800 meter och ett i 3 000 meter.

– Men då kommer de allra bästa kvinnorna tävla i ett blandat heat med männen på 3 000. Det är mot reglementet, men har blivit vanligt när man väl tävlar under Coronapandemin.

Orsaken är att det är svårt att hitta tillräckligt tränade farthållare. Med farthållare menas då inte något elektroniskt i en bil utan en löpare vars enda uppgift är att springa först och sätta tempot de första varven på 3000 meter, ta vinden, som man säger i friidrottssammanhang.

Man börjar på eftermiddagen för att det ofta är mindre vind då och lite svalare. De som springer 3 000 meter ser gärna att det är svalt.

Tävlingen ska vara avgjord runt 20.50.

– Tävlingen är ett samarrangemang mellan Stocksäters IF i Hallsberg, KFUM Örebro och Örebro Läns friidorttsförbund. Vi är väl 6-7 personer i tävlingsledningen som jobbat med det här ett tag. På lördag kommer vi vara mer än 20 funktionärer.

Grindvakt

En person kommer utgöra grindvakt.

– Ja, det är tyvärr nödvändigt. Det är ju dubbelt. Vi vill gärna ha publicitet för våra tävlingar, men det får ju bara komma in 50 stycken.

Bland de mer namnkunniga löpare som dyker upp kan nämnas följande: Hanna Hermansson från klubben Tureberg som varit i OS semifinal på 800 meter och tagit SM medaljer. Rebecka Högberg från KFUM Örebro är bland annat Sverigetvåa i 800 meter.

Sara Christiansson från Sävedalens AIK, och Linn Nilsson från Hälle är också välkända löpare.

Bland männen kan nämnas: David Nilsson, från klubben Högby, Sverigeetta på fem kilometer landsväg och Emil Blomberg som tävlar i landslaget på 3000 meter hinder.

Utländska förfrågningar

Mängden elitlöpare på plats har skapat ett visst intresse för tävlingen.

– Vi har fått förfrågningar från Tyskland och Danmark. De har hört talas om det här, att många bra löpare är här. Man vill möta motstånd, vilket man inte haft möjlighet till i år.

Det har varit ett mycket märkligt år för friidrotten.

– Det har inte varit många tävlingar. Vi hann precis ha inomhus SM i Örebro innan restriktionerna stängde ner alla tävlingar.

Mest kännbart är kanske att vi inte håller några av de arrangemang vi drar in pengar på. KFUM Örebro ordnar ju bland annat det välkända Vårruset i Örebro.

– Det är intäkter på totalt över en miljon vi går miste om, desto roligare att kunna köra en tävling för Sverigeeliten, avslutar Jonathan.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-30 16:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.