Gå till innehåll
Hallsberg

Beatrix Eriksson Mård Och Madelen Södermark är Sveriges bästa sopåkare. Foto: Henrik Östensson

Sveriges bästa sopåkare kör i Hallsberg

Publicerad: 27 November 2020 16:02

I Hallsberg, på Sydnärkes kommunalförbund finns Sveriges bästa sopåkare. De heter Madelen Södermark och Beatrix Eriksson Mård. De vann nyligen tävlingen sopbilscupen, där landets bästa sopåkare tävlar. I år på distans, tävlingsbidraget, en film om tjejernas vardag.

De båda arbetskamraterna kör vanligen varsin sopbil, men på lite olika områden.

– Jag kör ensam på landsbygden och tömmer soptunnor över hela Hallsbergs kommun. Från gränsen mot Laxå kommun ända bort till Kattala, som ligger några hundra meter från gränsen till Finspångs kommun, säger Madelen, eller Madde som hon kallar sig, det står till och med på sopbilen.

Jag däremot, åker alltid med en kollega i Hallsberg och i de mindre tätorterna säger Beatrix.


Tjejerna på sin arbetsplats.

Deltog redan i fjol

Tjejerna var med i tävlingen redan i fjol.

– Då var det tävling i Kalmar. Vi gjorde praktiska moment, körde sopbil läng en trixig bana, backade tömde kärl på tid och så, Men i år blev det en tävling på distans, på grund av pandemin.

Tjejerna fick tävlingsreglerna skickade till sig via mail. De ställde upp i tävlingen som lag ”Soperstars”.

– Dels var det ett antal frågor. Sedan kom det roliga. Vi skulle göra en film på 60 sekunder. Den skulle utgöra en sekvens av vår arbetsdag. I den skulle vi berätta vad vi gjorde, hur många kärl vi tömde och hur många ton sopor det blev. Annars fira händer. Det gick bra att skoja till det lite.

Men hur mycket sopor blev det då på en dag då?

– Nio ton sopor och 473 tömda kärl.

Båda tjejerna är överens om att det nog var filmen som tog hem segern.

– VI lade ner en hel del arbete och engagemang i den och blev mycket nöjda. Det mesta gjorde vi själva, men en kollega hjälpte oss med några tagningar.
Det är företaget Gesinknorba som ordnar tävlingen Sopbilscupen.

Kan vara tungt

– Norba som de vanligen kallas tillverkar bakstycket och skåpet på våra sopbilar.

Men hur kom det sig att ni blev sopåkare?

– Jag jobbade med att köra vanlig lastbil. Jag pendlade från Laxå till Kristinehamn. Jag hörde talas om en ledig tjänst på sopbilarna, säger Madelen.

Tog lastbilskort för att få jobbet

– Jag började som timvikarie, gick vidare till återvinningscentralen. Men där måste man jobba på helger och kvällar, gillade inte det, säger Beatrix.

Hon blev tvungen att fixa lastbilskort för att kunna söka jobbet.

– Men är det inte ett tungt jobb?

– Det kan det vara. Vid villor är det ju ofta rätt små kärl. Men vid större fastigheter kan det vara ett riktigt stort sopkärl. Är det fullt blir det rejält tungt att dra. Det sliter också en del på kroppen att hoppa i och ur bilen, särskilt för oss i tätorterna. Där blir det mycket sådant, säger Beatrix.
Madelen behöver oftast bara tömma sin bil en gång, eller var annan dag, bilen rymmer 8-9 ton. Tömningen sker på en omlastningsplats på den lilla vägen mellan Åmmeberg och Askersund.

– Det är en bit att åka. Därifrån hämtas soporna till Linköping. Det har talats om att bygga en omlastningsplats i Hallsberg.

Jättebra jobb

Kommer ni jobba med det här hela livet?

– Nej, säger båda tjejerna. Det är en jättebra jobb, fritt, med mycket eget initiativ. Men jag ser mig inte som gammal tant sitta och kuska runt i sopbilen, avslutar Madelen.

I dagsläget kör Sydnärkes kommunalförbund i Hallsbergs och Lekebergs kommuner. Planen är att även Askersunds och Laxå kommuner ska ingå.

Annons

hallsberg