Gå till innehåll
Hallsberg / Utryckning
En parkeringsskylt på en stolpe på natten.

Tre timmar gäller för dem som vill besöka någon i kvarteret Lien, dagtid på vardagar är det inte ens säkert att det finns någon parkering.

Svårt att parkera
på norr i Hallsberg

Publicerad: 31 January 2024 12:04

En äldre kvinna, 90 år, bosatt på Norrgårdsgatan i Hallsberg har skrivit ett brev till drift- och serviceförvaltningen i Hallsbergs kommun om möjligheten att parkera för anhöriga som besöker henne och maken. Även hennes son har skrivit om problemet. Kommunstyrelsens ordförande, Magnus Andersson (S), har svarat dem.

Enligt kvinnan och hennes son finns inga besöksparkeringar vid boendet. Husen ingår i Kvarteret Lien, som ägs av Hallsbergs kommuns bolag, Hallsbergs bostads AB, anpassade just för lite äldre, som kan ha svårt för trappor. Husen byggdes så sent som  som 2020-21.

Det finns en bra parkering, som egentligen är personalparkering för Stocksätersskolan. Problemet är parkeringsreglerna.

Tre timmar

Dagtid, från 06-till 16.00 krävs parkeringstillstånd för att stå på parkeringen. Den är ju tänkt just för personalen på skolan.

Just detta faktum har varken kvinnan eller hennes son, som också skrivit in till drift- och servicenämnden, några problem med. Problemet är att man under övrigt tid, mellan klockan 16.00 och 06.00 på vardagar och helger, bara får parkera tre timmar.

Ska sonen besöka sina föräldrar med bil så är det med andra ord tre timmar som gäller. Någon övernattning är inte att tänka på, om han inte ska flytta bilen var tredje timme.

Samma på andra håll i kommunen

Det går att parkera på fler ställen i närheten av kvarteret Lien. Men enligt vad Sydnärkenytt erfar är det tre timmar som gäller på flertalet parkeringar. Något som gäller som huvudregel för parkeringar i hela Hallsbergs kommun, vilket vi berättat om i tidigare artiklar.

Det finns en långtidsparkering norr om stationsområdet. Men det blir en bra bit att gå från Norrgårdsgatan. Kommunens trafikhandläggare brukar hänvisa till att man kan parkera på villagator, där andra parkeringsregler gäller.

Orsaken till reglerna är att man vill ha omsättning på fordon och minska risken för att bilar blir stående övergivna under lång tid. Reglerna gäller allt från gatorna inne i centrala Hallsberg till parkeringar vid exempelvis affären i Sköllersta. Liknande regler finns i alla Sydnärkekommuner.

Vill ha besöksparkering för kortare besök

Så här skriver kvinnans son: 

Jag har ett förslag, se över parkeringsmöjligheterna vid Stocksätersskolan. I enlighet med syftet med parkeringsavgifter som finns i kommunstyrelsens protokoll från december 2023 så kan man skapa möjlighet att parkera längre tid på nätter och helger vid Stocksätersskolan, detta medför inga risker och det hindrar inte någon om man parkerar mer än 3 timmar på skolledig tid.

Jag föreslår också att det skapas möjlighet för kortare parkerings-tider på dagtid så att boende kan ta mot spontana besök, eller få hjälp att komma i väg och handla eller besöka vårdcentral med mera.  Om jag förstått rätt anser man att det är fastighetsägarens skyldighet att se till att det finns besöksparkeringar, men det finns inte i anslutning till denna fastighet.”

Han vill också ha ett svar från ansvariga som han kan visa sin mor. Och det får han faktiskt, från kommunstyrelsens ordförande, Magnus Andersson (S). Så här svarar Andersson:

Tack för ditt mail. Jag kommer att ta kontakt med ansvariga tjänstepersoner och föra en dialog om hur vi kan göra parkeringarna mer tillgängliga utanför den tid kommunen har verksamhet. Har själv noterat att det finns liknande skyltning vid förskolan Äppellunden i samma område.

Hälsa så gott till dina föräldrar!

Annons

hallsberg