05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Svårparkerat vid omtyckt pizzeria

Shorsh Sader på Picasso i HallsbergShorsh Sader på Picasso i Hallsberg

Pizzeria Picasso vid Västra Storgatan är ett välkänt och uppskattat matställe i Hallsberg sedan 28 år. För något år sedan förbjöd kommunen parkering på gatan invid restaurangen.
– Det skapar problem, det är svårt att ändra människors vanor. Det fungerade ju bra innan, med skyltar och ett farthinder, säger Shorsh Sader som jobbar på pizzerian.

Lokalen som ligger invid gatan har ett trångt läge.

– Det har trots det fungerar bra tidigare. Man har kunna ställa tillfälligt efter gatan, vi har också haft möjlighet att låta kunder parkera mitt emot, vid en äldre frikyrka. Det huset är sålt, den nya ägare vill inte att våra gäster parkerar där.

Kommunen införde parkeringsförbud

För något år sedan gjorde så kommunen om gatan, tog bort skyltarna och och de farthinder som fanns utanför pizzerian och förbjöd parkering på gatan.

– Sedan dess har det varit problem, fortsätter Shorsh.

Shorsh menar att det kanske inte påverkat tillströmningen av kunder, men att parkeringsproblemen skapar tråkiga situationer, dålig stämning, missnöje hos kunder.

– Vi har ett gott rykte, och har funnits länge, folk tar sig hit ändå. Men tråkigheternas uppstår, speciellt när det kommer kunder som kanske inte är här så ofta. Man gör som man alltid gjort, man parkerar utanför. Vi försöker informera, prata med kunder som parkerar fel. Men vi kan inte nå alla när det är mycket folk.

Polisen måste ge böter

Polisen dyker upp rätt ofta, då blir det böter för de som parkerat fel.

– De tycker själva det är tråkigt, men gör bara sitt jobb. De måste lappa, ge böter. Klart folk blir ledsna, upprörda, när det blir böter.

– Polisen hämtar ofta mat här och vi har god kontakt med dem, de tycker också situationen är tråkig, fortsätter Shorsh.

Parkering på baksidan

– Vi har fyra parkeringsplatser på baksidan av huset, det räcker inte riktigt.

Man kan också stå längs de små gatorna vid Västra skolan 100 meter bort. Men inte på själva parkeringen.

– Problemet uppstår ofta när det kommer kunder som vill hämta mat, man vill inte gå en bra bit då. Det ska gå fort, fortsätter Shorsh.

Han är kritiskt till hur kommunen hanterat frågan.

”Kan man inte gå en företagare till mötes?”

– Kadir, min chef är en omtyckt och etablerad företagare i Hallsberg sedan mycket länge. Han jobbar mycket med folk med olika bakgrund, ofta killar med låg självkänsla, han gör ofta det kommuner och stat betalar stora pengar för, men på helt eget initiativ, utan stöd. Kan man inte föra en dialog, gå en företagare till mötes? Helt enkelt ställa frågan ”hur löser vi det här på ett sätt som fungerar även för företaget?” Vi har försökt prata med kommunen, men utan resultat än så länge.

Shorsh återkommer till att det fungerade bra tidigare.

– Jag tror inte någon Hallsbergsbo hade speciell stora problem med bilar som parkerat längs gatan här tidigare. Det fungerade. Kanske kunde man göra en inbuktning i trottoaren, avslutar han.

Vi har, under fredagen, sökt ansvariga på Hallsbergs kommuns gatuavdelning för en kommentar, dock utan framgång.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-13 13:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.