15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Showsuccé i Sköllersta - kören bakom allt

Kören Blended Voices i ett av numren i den utsålda julshowen.Kören Blended Voices i ett av numren i den utsålda julshowen.

I helgen spelas de två sista föreställningarna av kören Blended Voices julshow på Tingsgården i Sköllersta. Showen, ”En sjukt kul jul” spelas bara i fyra föreställningar och har varit utsåld länge.

För drygt fyra år sedan drog Meta Fagerström i Sköllersta igång sin kör, Blended voices. De repeterar i Tingsgården i Sköllersta. Det är fjärde gången körgänget ordnar julshow.

- När jag bjöd in folk till den här kören så kom det tio personer första gången, 2015. Vi ville ha något att träna inför, så redan samma år körde vi julsånger på adventssöndagarna, på Ica Maxi i Kumla, berättar Meta. 

Året därpå blev kören tillfrågad att stå för underhållningen när Kumlarestaurangen Henkas skulle ordna julbord på Tingsgården i Sköllersta.

Ideellt körarbete i Tingsgårdens kök. Carola Henriksson, Gert Fagerström och Marie Louise Hammar.
Lite Wallmans-stuk

- Vi ville då få till lite Wallmans salonger-stuk på vår show. Vi lånade in lite folk från bland annat Närkesbergsrevyn. Jag har kontakter då jag spelat bland annat i Kumlarevyn, fortsätter hon. 

Så rullade det på några år, men så lades restaurangen Henkas ner. 

- Det här hade ju hunnit bli en omtyckt tradition. Så vi bestämde oss för att satsa och köra i egen regi. I år är det bara våra egna körmedlemmar som kör shownumren, sketcherna mellan låtarna. De flesta som är med i kören var rena nybörjare när vi drog igång, de är så fantastiskt duktiga nu, utvecklingen har varit enorm.

Meta Fagerström, körledare, mack-bredare och eldsjäl sminkar sig inför showen. 
En eldsjäl

Man får nog kalla Meta Fagerström en riktigt eldsjäl. Förutom att hon är regissör, och körledare tar hon fram en hel del material. Hon planerar också och köper in varor för maten. På eftermiddagarna kommer det folk och hjälper till. Bara ideellt arbete. Rejäla jullandgångar med dryck är vad som bjuds till showen.

Kören satsade på bara fyra föreställningar för julshowen. Med facit i hand hade det gått att köra fler, kanske sex.

- Vi har haft utsålt  i flera veckor. VI ville inte ta i för hårt när vi körde allt i egen regi. Det är ganska höga kostnader. Bara att hyra lokalen här kostar en hel del. Men nästa år är vi mer varma i kläderna. Då blir det nog fler föreställningar.

Alla ska få sjunga

Det finns en djupare idé bakom Metas körengagemang.

- Ja, både jag och min man, Gert, brinner för att musik, att sjunga, uppträda, ska vara något som alla ska få ta del av, vara med om. När vi startade Blended voices var tanken att det skulle vara en kör för alla. Alla får vara med. 
Kören har nu sångare från bland annat, Sköllersta, Kumla, Stora Mellösa, Östansjö, Åsbro, Hällabrottet, Örebro och Kumla. 

- De allra flesta var nybörjare, de hade aldrig sjungit. Nu glänser de som stjärnor på scen. Jag gillar det. 

Blended voices består av 35 medlemmar i dag.

-  Det tillkommer folk hela tiden. Än är vi inte för många.

Fotnot: Julshowen kördes i två föreställningar förra helgen. De sista två hålls nu i helgen. Fredag och lördag. Insläpp kl 18.15. Ett av numren i Blended voices show är nyskrivet. Det är anmält för att tävla i Revy-SM i kategorin sång-sketch. Kören framträder också på Sköllerstas Valborgsmässofirande, på Sköllervallen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-28 12:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.