Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur

Kristina Algotsson tillsammans med Måbra-kören. Foto: Charlotta Ericsson

Kristinas körer
främjar folkhälsan

Publicerad: 5 November 2023 11:44

Utbildningsminister Mats Persson (L) meddelade i höstas att regeringen skär ner totalt 500 miljoner kronor på studieförbundens anslag fram till 2026. Redan nästa år innebär det nedskärningar på 250 miljoner kr. Något som får Kristina Algotsson körledare hos Studiefrämjandet Örebro/Värmland att känna oro.
– Jag har jobbat som körledare i 39 år och har sju körer runtomkring i länet med cirka 130 sångare, jag vet hur viktigt det är för människor att kunna ha möjlighet till aktivitet oavsett om du jobbar eller är pensionär.

Studieförbunden fokuserar på områden som traditionella utbildningssystem inte alltid kan täcka. De erbjuder kurser och aktiviteter som främjar kreativitet, kultur och samhällsengagemang. Studieförbunden når ut till människor i olika åldrar, bakgrunder och samhällsskikt.

– Hela världen ropar efter glädjeämnen att förgylla tillvaron med. Forskning visar hur viktigt det är med körsång för både sinnet och kroppen. Det engagerar både lungorna och hjärnan.  Jag har varit på flertalet olika äldreboenden genom åren och sjungit med de boende där och sett att människor med demens har försökt hänga med trots sin svåra situation, man ser hur de försöker trumma med fingrarna och följa med i musiken, säger Kristina Algotsson.

Vad menar du  händer i kroppen när man sjunger?

– Endorfinnivån höjs, troligtvis av den fysiska ansträngningen när man tar i för full hals. Körsång tränar hjärnans viktiga funktioner samt så har det visat sig att körsång stärker immunförsvaret.  Magmuskler stärks, inre organen jobbar. Det är ju väldigt roligt att sjunga i en kör och man får utlopp för sina känslor.

Att sjunga i kör är en hälsovinst, säger Kristina.

Kristina Algotsson övar med en av sina sju körer under, Måbra-kören, när Sydnärkenytts reporter hälsar på. Jag ställer ett par gemensamma frågor till hela kören och svaren låter inte vänta på sig.

– Det här med nedskärningar är hemskt, ja rent utav bedrövligt. Det är ju verkligen nu som kulturen behövs i dessa svåra tider. Man vet ju att körsång motverkar flertalet sjukdomar och vi blir ju allt äldre i samhället. 

– Många äldre blir ju ensamma, det händer att ens partner går bort och då blir man ensam men med hjälp av kören så får man ändå ett socialt nätverk och det motverkar både ångest och depressioner. 

Kristina Algotsson bakom pianot tillsammans med Camilla Helander och Sven Sjökvist. Foto: Charlotta Ericsson

En av kördeltagarna säger en sak som verkligen sätter ord på vad studieförbundens verksamhet står för. 

-Det är lätt att glömma bort oss, pensionärerna som har jobbat ett helt liv. Vi behöver också resurser när vi inte jobbar längre. Aktiviteter som får oss att fortsätta må bra och ha ett socialt liv. Studiefrämjandets verksamheter är verkligen till för alla. 

Sven Sjökvist har jobbat hela sitt liv och är idag 77 år gammal, något som är svårt att tro när man träffar honom.

– Körsången ger så himla mycket. Man blir pigg och glad. Samt så känner jag att man håller igång talet. Det är säkert lätt att tappa det när man slutar jobba, för man pratar inte riktigt lika mycket som man gjorde då. Tänk att jag fick den här möjligheten att sjunga, det är verkligen kul! 

Viktigt för de som inte kan jobba

Körsång och studiefrämjandets verksamhet är även en viktig del för personer som av olika anledningar inte kan jobba längre. Långtidssjukskrivna Camilla Helander från Kumla har jobbat ända fram till för ett par år sedan.

– Jag har lite olika problem med min kropp, men lider bland annat av kronisk värk och hjärntrötthet/dimma. Det påverkar ju såklart allt hos mig. Jag jobbade tidigare men det kan jag inte längre. Ingen dag är ju bra men det finns bättre dagar. Som idag fick jag verkligen kämpa mig upp ur sängen för jag ville ta mig hit och prata om vad sången gör för mig. 

Sången har alltid funnits här för mig och under tuffa dagar med mycket smärta och en kropp som kämpar emot, sjunger jag. Jag är med i en av Kristinas körer, Sonora, men det är ingen självklarhet att jag orkar vara med på varje övning men jag har en möjlighet att vara det om jag orkar. Vet inte hur det skulle bli om jag inte fick sjunga, säger Camilla. 

– Jag ser ju att de som väljer att gå med i mina körer växer som personer efter varje övning vi har haft. Vissa är tillbakadragna och vill helst gömma sig när vi sjunger, men det brukar ändra på sig ganska snabbt och rätt som det är, så har vi en ny solist som var just den där väldigt blyga personen. Körsång är ett lagarbete, vi är ett team som gör det här tillsammans. Och det roliga är att verkligen alla är välkomna hit till oss och studiefrämjandets verksamheter.

– Under alla mina år där jag har jobbat som körledare slås jag av hur kul det är och hur många olika personer jag har fått lära känna genom mitt jobb. Jag blir rörd, det betyder så mycket det här. Inte bara för mig, utan för så många. Under de närmsta tre åren kommer en tredjedel av anslagen till studieförbunden riskeras att tas bort, det kommer leda till att lokaler och annat försvinner. Till vilken nytta? Jag känner oro, det gör jag. Vi lever i en sån tråkig värld just nu, så varför ta bort all glädje, frågar Kristina Algotsson.                                                                                                                                                                               

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Hallsberg