Gå till innehåll
Hallsberg

Stort utbrott av magsjuka
på Östansjö skola

Publicerad: 8 November 2023 15:22

Drygt hälften av eleverna, totalt 50 , och sex ur personalen, har insjuknat i maginfluensaliknande symtom på Östansjö skola och förskola. Utbrottet började igår eftermiddag.

Eftersom det är ett så stort och snabbt utbrott misstänker man från skolan att smittan kan ha orsaker som matförgiftning eller liknande.

– Miljö- och hälsoenheten i kommunen och kökschefen har varit på plats för att ta olika prover och säkerställa att våra rutiner för bland annat hygien följts. Vi har följt  alla rutiner som vi ska kunde man konstatera. Nu inväntar vi provsvar, säger rektor Anna Gustafsson.

Prover har tagit på bland annat livsmedel och dricksvattnet.

Skolan har ju nyligen drabbats av översvämning, kan det på något sätt påverkat dricksvattnet?

– Vi spekulerar inte i vad som kan ha skett utan väntar på provsvar. Men vi har tagit beslutet att inte dricka vattnet under tiden.

Det hela gick mycket fort. Barn började insjukna igår eftermiddag.

– Några blev sjuka redan igår eftermiddag och gick hem, andra insjuknade under kvällen och natten. Andra har fått gå hem i dag, säger rektorn.

– Vår barn var väl som vanligt igår kväll, lite trötta. De la sig tidigare än vanligt. Men så vid 10 hörde vi hur de ropade och mådde dåligt, kräktes. Sedan blev det en jobbig natt, berättar Petter Waern som har ett barn på förskolan och ett på skolan.

– Barnen var ju också hos kompisar som insjuknade igår kväll, avslutar Petter.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Hallsberg