Stor modelljärnvägs-
träff i Pålsboda
Nu i helgen kommer ett antal modeljärnvägsentusiaster samlas i Pålsboda. Man kommer bygga upp en stor modelljärnväg av färdiga moduler i Folkasboskolans gymnastiksal. Det är en lite speciell inriktning av av modeljärnvägshobby, där man bygger mindre moduler som lätt kan kopplas ihop till en stor modelljärnväg tack vare en noggrant utvecklad standard. På lördag visar man bygget för allmänheten och kör med tågen.
Det är föreningen Mälarmodulmöten som ordnar träffen. Föreningen har bas i Stockholm, men organiserar modelljärnvägsentusiaster i Mälardalen och Örebro län.
– Egentligen handlar det hela om gavlarna på modulerna. Det är de som måste vara gjorda i en exakt standard. Modulerna fogas alltså ihop gavel mot gavel, säger Tomas Johansson, medlem i föreningen och bosatt utanför Pålsboda.
Bredden är alltså fastslagen. Spåren måste gå ut till gaveln exakt på samma plats, Sedan kan man alltså bygga i princip vad som helst på modulen, mellan gavlarna. Landskap, en station, en bangård och så vidare. Man får dock inte bygga in någon stigning mellan gavlarna. Man kan ha dubbelspår vid gavlarna, eller enkelspår. Det hela är givetvis förberett så det går att koppla ihop elektriskt.
Varierande längd och landskap
Längden på modulerna varierar.
– Modulen på bilden är knappt 1,5 meter. En vanlig längd är tre meter. Det ska ju gå att transportera någorlunda enkelt. En del bygger flera, fortsätter Tomas.
Men blir det inte lite spretigt om alla bygger olika?
– Jo, det är en del av charmen. Ofta har vi dock teman på träffarna. Nu i helgen blir det trafik på 2 000-talet. Tanken är då att landskap, byggnader, spår och tågen vi kör ska spegla hur det ser ut på 2 000-talet. Men ibland kan det vara 1960-talet, eller 1940-talet.
Tomas utlovar en mer än 100 meter lång tågbana under helgens träff. Det kommer också säljas material om man vill bygga en egen modul. Bland annat just färdiga gavlar.
Det sociala viktigt
En del moduler kräver bilkärra, eller en mindre lastbil. Andra bygger mindre. Thomas modul på bilden går att ta isär i tre delar, packa ihop och lägga i en flyttkartong.
– En fördel för de som inte har plats för en bana hemma är att moduler kan ta ganska lite plats hemma hos var och en. Andra fyller ett förråd med sina moduler när de inte används eller har ett rum hemma där de ställs upp i en hemmabana.
Tomas menar att samvaron, att samlas och sätta ihop modulerna är en viktig del av hobbyn
– När man på träffas kanske 30 personer och bygger ihop blir det en lång bana. En viktig del för mig med modulgemenskapen är just det sociala, att man inte bara sitter hemma och kör på sin bana utan kan åka på träffar och köra modelltåg tillsammans.
Träffen pågår från fredag till lördag. På lördag, den 16 alltså, kommer det hela vara uppställt och klart. Klockan 11 öppnar man för publik. Det hela håller öppet fram till klockan 15.00