Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Statsråd hemma i
Hallsberg för att rösta i kyrkovalet

Sociala medier måste ha sitt. Matilda Ernkrans tar en selfie när hon röstar i kyrkovalet. Foto: Henrik ÖstenssonSociala medier måste ha sitt. Matilda Ernkrans tar en selfie när hon röstar i kyrkovalet. Foto: Henrik Östensson

På måndagen öppnade förtidsröstningen i kyrkovalet. En av dem som utnyttjade rätten att rösta var statsrådet Matilda Ernkrans (S). Minister för högre utbildning och forskning. Just nu har hon ovanligt långa arbetsdagar. Hon är nämligen också ordförande för partidistriktet, och ledamot av partistyrelsen, som ska nominera en ny partiledare.

– Det är klart att det kräver en del energi. Det är ju inte så att jag kan lägga andra arbetsuppgifter åt sidan. Det blir ovanligt sena kvällar. Men pandemin har ju lärt oss använda digitala möten mer än vi gjorde tiidgare. Det har nog gjort arbetet mer effektivt. Man hinner med fler möten under en dag, eftersom man inte behöver resa lika mycket.

Men än så länge har ni inte nominerat er kandidat från partidistriktet i länet?

– Det har vi inte, men vi är rätt långt fram i processen. Alla ska få göra inspel, både föreningarna runt om i länet och arbetarkommunerna. Jag har haft en mötesrunda med alla ordföranden i partidistrikten. Det är en bra, demokratisk process, som måste få ta sin tid.

Hur har regeringsturbulensen i somras och Löfvens avhopp påverkat arbetet i regeringen?

– Det är ju inte så att jag sitter med i regelrätta regeringsförhandlingar med de andra partierna. Men det är klart att alla politikområden berörs av olika överenskommelser. Jag är ju också med i partistyrelsen. Så vid en regeringskris blir jag  självklart påverkad. Sedan är det ju så att man rent personligen kan påverkas när en regering ombildas.

Hur menar du då?

– Jag tar inget för givet. Att vara stadsråd är ett mycket stort förtroende, man gör sitt bästa. Men fler avväganden spelar alltid in när en regering ombildas. Det är inte säkert att man får fortsätta, ministrar byts ofta ut. Jag blev väldigt glad när jag fick förtroendet i januari 2019. Jag blev lika glad i somras när Löfven ringde och frågade om jag ville fortsätta att sitta med i regeringen.

Har du hört något om hur det blir när ni valt en ny partiledare, det blir väl en ny regering?

– Nej, det är ju bara två veckor sedan vi fick beskedet att Löfven avgår. En ny partiledare och statsminister ska ju välja en regering. Vilka ministrar den ska innehålla blir en senare fråga.

Du tillhör inte de ministrar man ser mest av i medierna. För många är du nog rätt anonym?

– Men så är det. Det beror på flera saker. Dels har ju pandemin varit speciell. Alla vi inom socialdemokraterna vet sedan länge att exempelvis Lena Hallengren är en mycket kompetent person. Under pandemin har hon av förklarliga skäl fått visa det en del och synts en hel del. Men sedan är det också så att mitt politikområde inte är innehåller så många konflikter. Flera partier är rätt överens om tagen. Vi har exempelvis höjt budgeten för universitets- och högskoleväsendet med 10 procent. Flertalet partier är rätt överens där.

Men några skärningspunkter, konfliktytor måste det väl finnas?

– Jo, vi är exempelvis inte helt överens om att vi behöver högre utbildning, universitet och högskolor över hela landet. För mig är det viktig. Vi vet att det driver utveckling långsiktigt.

– Sedan är det nog så att jag är en lagspelare. Jag gör en hel del jobb, levererar, men ser mig själv som en del i lag. Kanske är det ett arv från min tid som fotbollsspelare.

Under din tid har Socialdemokraterna gått från att dominera svensk politik till att bli ett parti som måste samarbeta, ingå kompromisser, förhandla fram politik. Hur har det påverkat?

– Men så har det nog varit under hela den tid jag varit aktiv. Jag är van vid det. Jag har vareit med om samarbeten både med Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.  Det är inget konstigt i en demokrati. Jag är glad så länge vi kan ha en Socialdemokratiskt ledd regering. Jag anser ju naturligtvis att det är det bästa för landet. 

Har du alltid röstat i kyrkovalet?

Ja, faktiskt, så länge jag fått rösta. Förra gången förtidsröstade jag dock i Stockholm.

Ernkrans kommer  från Hallsberg och är fortfarande skriven där. Hon är just nu det enda statsrådet från Örebro län. Hon blev medlem i SSU i början av 1990-talet och blev engagerad i kommunpolitiken 1995. Sedan 2002 har hon varit riksdagsledamot. Sedan 2018 är hon ordförande i utbildningsutskottet, och var tidigare ledamot av kulturutskottet 2004–2006 och socialförsäkringsutskottet 2006–2010, samt 2010–2018 ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Som sådan hade hon ett stort ansvar för att utforma nuvarande klimatpolitik.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-06 14:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.