28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

VM-medaljer för Gustav i "springskytte"

ORIENTERINGSSKYTTE: Gustav Hindér från OK Tisaren tog en bronsmedalj individuellt och silver i lag när VM i den udda men växande sporten avgjordes under helgen i finska Hollola.

VM i orienteringsskytte gällde tre olika discipliner: klassisk distans, sprint och stafett. Tävlingen består av skjutning, punktorientering och fri orientering.

För Gustav Hindér, OK Tisaren blev det två medaljer, brons på klassiska distansen och silver på stafetten tillsammans med Lars-Johan Ek-Larsson, elev på Hallbergs orienteringsgymnasium 2012-2014, och Martin Jansson. På sprinten var Gustav 20 sekunder från brons.

Svenska silverlaget med Gustav Hindér längst till höger. Foto: Julia Davidsson

På klassisk distans är det en snitslad bana på orienteringen och där man skall peka ut var kontrollen sitter och man får tidstillägg för varje mm fel. Missar man på skjutningen blir det straffrundor eller tidstillägg.. På sprint är det fri orientering och skjutning med straffrundor.

Stolpe ut på stafetten 

På stafetten var det extra spännande när Finland och Sverige kommer in samtidigt efter två sträckor och skjuter samtidigt och Gustav som sprang sista sträckan missar sista skottet. Det blev guld till Finland och silver till Sverige.

Orienteringsskytte är en ganska liten idrott och hette tidigare Fälttävlan. Tävlingarna samlar100-200 deltagare i olika åldersklasser. På VM var det 32 deltagare i M21 och 22 i D21. Deltagarna kommer främst från Finland, Sverige, Danmark. På VM fanns även deltagare från Vitryssland och Tjeckien med i seniorklasserna.

Gevär kvar på vallen

Intresset för ol-skytte har ökat och det beror mycket på att man kan använda elektroniska gevär som är mer ofarliga och miljövänliga och kan användas på helt andra platser. Deltagarna använder skidskyttevapen men får inte springa med dem utan de står kvar på skjutvallen.

Gustav var inte riktigt nöjd med årets tävling och tyckte att han hade stolpe ut på alla tre grenarna med bl.a. med för dålig skjutning. Förra året blev det brons, silver och guld.

Enligt Hans Mandahl som är förbundskonsulent så tränar finnarna mera skjutning än var svenskarna gör.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-04 23:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.