Gå till innehåll
Hallsberg

Eric Snobben Löfbom med en del av sin samling. Foto: Charlotta Ericsson

Snobben och Eric gästade Hallsbergs bibliotek

Publicerad: 31 October 2023 19:00

Under förra veckan kunde besökarna på Hallsbergs bibliotek ta del av Eric Löfbom´s Snobben-samling. Samlandet började efter ett besök på Gröna lund 1973 tillsammans med sin pappa. Intresset har ökat genom åren och målet på 500 föremål är uppnått med råge. – Idag har jag 525 stycken snobben-saker, säger Eric.

Snobben är en amerikansk dagspresserie skapad av Charles M. Schulz och publicerad för första gången den 2 oktober 1950. Serien är en av världens mest lästa och uppskattade serier och har genom åren publicerats i mer än 2 600 tidningar i 75 länder världen över.

– Jag läser inte så mycket böcker och sådär, för mig är det annat som lockar som figuren Snobben. Jag fick min första Snobben efter ett besök på Gröna Lund med pappa 1973 men jag köpte min första Snobben 1975. Numera köper jag inte så mycket prylar längre, men det är lätt att hitta på presenter till mig, både födelsedagspresenter och julklappar har varit tema Snobben under många år, skrattar Eric!

Sveriges enda samlare av Snobben?

– Jag hänger i några olika grupper på Facebook och har inte sett att det finns någon som samlar här i Sverige, i Usa är det ju större, såklart.

Saknar du något i din samling som du letar efter?

– Nej inte vad jag kan komma på såhär. Besöker ofta loppisar och när jag väl handlar snobben-saker så är det tradera som gäller. Jag tar det jag hittar i princip.

Men om jag måste säga något så är det nog mitt porslin, det skulle jag gärna ha mer av, vet inte om det blir så populärt där hemma dock, säger Eric Löfbom.

Har Snobben som tredjenamn

Förutom flera tatueringar så har Eric även lagt till Snobben som tredjenamn.

– Ja! Sedan 2020 så är mitt tredjenamn Snobben. Min bror trodde att det skulle bli svårt att få igenom med tanke på var namnet kommer ifrån. Men det gick bra, säger Eric Snobben Löfbom.

En träig variant av Snobben som Eric tillsammans med bekant har sågat till med hjälp av en motorsåg. Foto: Charlotta Ericsson

Foto: Charlotta Ericsson

Annons

hallsberg