Skräll i Hallsberg – tar bort
delade turer i vården
Redan år 2014 lades ett politiskt uppdrag ut till ansvariga chefer att avskaffa delade turer inom vård och omsorg i Hallsbergs kommun. ”Dä går alrii”, blev svaret då. Men skam den som ger sig. Tio år senare går nu Hallsberg i mål, inför fasta helgtjänster och tar bort delade turer helt och hållet.
En övervägande del av landets kommuner använder sig av delade turer inom vård och omsorg.
Detta trots att fackliga företrädare har slagits hårt mot denna form av splittrad arbetstid i åratal. Enligt facket är delade turer ett arbetsmiljöproblem som äventyrar personalens sociala liv och hälsa.
I Hallsberg har metoden delade turer varit uppe till diskussion många gånger. År 2014 gick politikerna facket till mötes mer på allvar. Det skrevs ner på pränt att dessa kritiserade arbetspass skulle jobbas bort.
Lång väg
Men åren gick och egentligen hände ingenting, mer än att personalens missnöje med schemaläggningen växte. År 2020 sa Jaana Jansson, chef för social- och arbetsmarknadsförvaltningen, så här:
”En del av de delade turerna går att ta bort, men det innebär i så fall förtätning av helgarbete, vilket inte alla vill. ”
Det var säkert sant. Traditionellt betraktas helger som tid då det är trevligt att vara ledig. Men tiderna förändras, har det visat sig.
På senare har Hallsbergs kommun provat att införa särskilda helg-tjänster, både i hemtjänsten och på vårdboende. Det betyder alltså att ett antal personer jobbar enbart helger.
Gillar att jobba helg
– Vi har haft det som projekt på några ställen, och det har fallit väl ut, säger Clary Starck som är verksamhetschef för äldreomsorgen.
Nu har de beslutat att gå vidare med denna arbetsform.
– Det betyder också att vi kan ta bort delade turer helt och hållet. Det känns väldigt bra.
Hur går det att hitta personal som enbart vill jobba helg?
– Jättebra. Det är inga problem att rekrytera. Vi är vana att tänka på ett visst sätt, men det gäller att hitta lösningar ”utanför boxen”, säger Clary Starck.
Äntligen en lösning
Magnus Andersson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg. Han ser positivt på lösningen som har provats fram.
– Få bort delade turer är en viktig fråga. Uppdraget från politiken har funnits där hela tiden, sen har det ju funnits frågeställningar som har behövt lösas, säger han.
Det som också har hänt längs vägen är att ”heltid som norm” har sjösatts, som de hoppades skulle vara ett steg på vägen, påpekar han.
– Heltid som norm låg i linje med det vi tidigare hade sagt, att de delade turerna skulle minimeras och i dialog med de fackliga företrädarna.
”10-årsjubileum”
Heltidstjänsterna inom vård och omsorg kom att öka ganska mycket inom vård och omsorg i Hallsberg från år 2017. Men de delade turerna fanns kvar lik förbaskat. Det hann bli ”10-årsjubileum”, om man säger så, för det politiska uppdraget innan det verkställdes.
–Det är mycket glädjande om vi kan gå i mål med det hela nu, säger Magnus Andersson.
Reformen heltid som norm har drivits av Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal. Målet är att heltidsarbete ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerade arbeten.
Vad gäller ekonomin står att läsa i kommunens rapporter att heltid som norm kostar en hel del pengar att genomföra. När det gäller den nya schema-strukturen där delade turer tas bort så bedöms den inte bli dyrare.
Detta är delad tur
En ”delad tur” är ett schemalagt arbetspass som innebär att personalen arbetar morgon och förmiddag, har ett obetalt uppehåll mitt på dagen och sedan återvänder till jobbet för ett andra arbetspass på eftermiddagen-kvällen.