Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Sköllersta IF fyller 85 år

De här fotbollsskorna, tillhörde Gunnar Hafsten. Han var spelare i laget på 1930-talet. Han drev sedermera bilverkstad i Sköllersta och blev så småningom föreståndare för Bilprovningen i Hallsberg: Foto: Jan Engman.De här fotbollsskorna, tillhörde Gunnar Hafsten. Han var spelare i laget på 1930-talet. Han drev sedermera bilverkstad i Sköllersta och blev så småningom föreståndare för Bilprovningen i Hallsberg: Foto: Jan Engman.

2020 har Sköllersta IF, lite i tysthet, firat 85 år. Pandemin har gjort att det varit omöjligt att hålla något jubileum. Sköllersta IF bildades i folkrörelsernas tidevarv när det fortfarande gick en järnväg genom orten och det fanns ett kafé., som hette Rotmosen.

I dag är föreningen fortfarande i hög grad aktiv, även om det här året, som för så många andra varit speciellt. Många utomstående förknippar nog föreningen med Lithellscupen, en av flera populära barn- och undomscuper föreningen brukar ordna. Besökande lag brukar uppskatta att föreningen har flera fina gräsplaner.

Sköllerstas damlag har under året spelat i division två. Sköllerstas A-lag för herrar spelar i division fem, även nästa säsong. Det finns flera ungdomslag och en hel del annan verksamhet. Sköllervallen, som föreningens hemmaarena heter, ligger i utkanten av orten, vid vägen mot Ekeby. Det som i folkmun kallas Vranavägen. Under många år hade också föreningen en fotbollsplan vid en plats som heter Fall, några kilometer söder om Sköllersta. Där spelade man ofta fotboll på våren, innan planen i Sköllersta torkat upp. Föreningen slutade använda Fall 2003. (HÖs)


Bilden föreställer Sköllerstas damlag någon gång i mitten på 1980-talet. Från vänster, övre raden: Leif Andersson, tränare, Åsa Hagblad, Katarina Pettersson, Carina Björnram, Kristina Andersson, Ingela Godlund, Ulrika Adolfsson och Monica Andersson.

Undre raden: Lenita Hilmart, Anna Andersson, Maino Larsson, Pia Carlback, Cathrine Olsson och Marianne Tillqvist. Framför laget ligger Ulrika By. Det är också Ulrika som hjälpt oss med alla namnen.

Sköllersta IF föddes
på Café Rotmosen

Längst öster ut på nuvarande Stationsvägen, där även den smalspåriga järnvägen passerade förbi ner till Norrköping, låg Café Rotmosen där Sköllersta Gymnastik och Idrottsförening bildades 1935. Det berättar Sköllersta IF:s ordförande Jan Engman i en kort historik över föreningen:

Några unga grabbar hade samlats på Sköllervallen året innan och spelat fotboll. De bestämde sig för att samlas på Café Rotmosen för att bilda Sköllersta Gymnastik och Idrottsförening.

Förste ordförande kom att bli Allan Sandberg John Pettersson kassör, Hjalmar Karlsson, sekreterare samt ledamöterna
Allan Nilsson, Nils Rapp och Erik Karlsson.

Arbetet med idrottsplats

1937 tillstattes en kommitté med uppgift uppföra en idrottsplats och 1942 ändrades namnet till Sköllersta IF.
Från 1948 hyrdes den så kallade Prästhagen för fotbollsspel och 1950 invigdes idrottsplatsen med namnet Sköllervallen. Den gula tegelbyggnaden med omklädningsrum och förråd stod klar 1952.
Vår nya lite större anläggning invigdes 1982

I början på 90 talet anläggdes det vi kallar C- planen. Det så kallade Havet blev färdig i början av 2000-talet. 2019 färdigställdes vår padel- och boulebana.

Under klubbens glansdagar på 70 och 80-talet bestod klubben av en huvudstyrelse, sektionen Senior , sektionen Ungdom, sektion Boll, sektionen Gymnastik och sektionen Skidor och Friidrott. Judo fanns också på schemat under en tid och även innebandyn var en stor verksamhet på tidigt 2000-tal. Under 1980-talet hade Sköllersta IF över 800 medlemmar.
Det har funnits många eldsjälar i Sköllersta IF och alla kan tyvärr inte räknas upp men här kommer några namn. Först och främst Allan Sandberg vår förste ordförande sedan följer Allan Lindqvist som var ordförande i 24 år. Sören Pettersson som ledare och ordförande för senior fotbollen. Ulf Törnqvist som starkt bidrog till vår nya anläggning. Nils-Erik By som var ordförande och som jobbade ideellt för Sköllersta IF i många år. Kent Karlsson som mångårig spelare, ledare och även vaktmästare med ansvar för våra gräsplaner.

Damlaget i division 2

Sportsligt har Sköllersta IF spelat i div 3 några sejourer. Föreningen har också varit gånger i SM final i Futsal. Vårt damlag spelar i år i division 2 och i riksserien i Futsal.

I övrigt så har vi fostrat några allsvenska dam- och herrspelare. Moa Narving KIF Örebro och Ola Hansson och Daniel Björnqvist i ÖSK. Sköllersta i har också haft några goda löpare i Åke Tormod och Pontus Halldin.
Sköllersta IF är dock i grunden en breddförening som ska vara till för alla och främja folkhälsan och en social gemenskap.

Sköllervallen är utan tvivel Närkes vackraste idrottsplats och det är en fröjd att se aktiviteter från Havet i norr, förbi A- planen och padelbanan. Sedan ner över grusplanen med ute gymnastik och B planen med fotbollsträning och tennisbanorna med spel och till sist C planen. En aktiv vardag kan det vara nästa var 100 personer på Sköllervallen.

Ett memorandum över Sköllersta IF är näst intill omöjligt att skriva. Risken att någon viktig person glöms bort är stor. Så därför vill jag rikta ett stort tack till er alla som bidragit till Sköllersta IF verksamhet under åren.

Sköllersta IF 1937. John Pettersson lagledare.  Hans Andersson, Folke Eriksson, Erik Karlsson, ”Kanonpelle” Larsson, Karl Andersson, ”Dansken” Hansen, Martin Vilhelmsson och Gunnar Hafsten.  Stig Axelsson, Karl Otto Rickardsson och Åke Petersson Sköllersta IF 1937. John Pettersson lagledare. Hans Andersson, Folke Eriksson, Erik Karlsson, ”Kanonpelle” Larsson, Karl Andersson, ”Dansken” Hansen, Martin Vilhelmsson och Gunnar Hafsten. Stig Axelsson, Karl Otto Rickardsson och Åke Petersson
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-25 9:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.