Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Omfattande skadegörelse
på Svalans fritids i Hallsberg

All utomhusutrustning på Svalans fritids i Hallsberg slogs sönder igår. Foto: Henrik ÖstenssonAll utomhusutrustning på Svalans fritids i Hallsberg slogs sönder igår. Foto: Henrik Östensson

Under söndagen, slog ungdomar fullständigt sönder all utomhusutrustning på Svalans fritids i Hallsberg.
Det är ett fritids för ungdomar som går på gymnasiesärskolan, med speciella behov.
– För våra ungdomar är det här dubbelt jobbigt. Förutom att alla deras saker är borta är de också känsliga för förändringar och störningar i den dagliga rutinen, säger Karin Karlsson som jobbar på Svalan.

Gården utan för Svalan är full av sönderslagna saker. En hammock ligger söndertrasad. En stol är uppkastad på studsmattan. Kanten på studsmattan verkar vara sönderskuren och skyddet runt mattan är nedrivet. Rören är krökta, eller avbrutna. Överallt ligger skräp. En friggebod är delvis sönderslagen.

– Skadegörelsen har tagit tid och måste krävt en hel del energi. Det som är konstigt är att det hela skett dagtid. Den som larmade vittnade om att det var fyra ungdomar, tre pojkar och en flicka som slog sönder saker. Det hela pågick enligt vittnet mellan halv tre och fem, fortsätter Karin.

Men ingrep ingen?

– Hon som anmälde vågade inte ingripa heller ta bilder. Vi har lite svårt att förstå det. Förvisso ligger det här lite avsides. Men det är samtidigt ett promenadstråk och så ligger återvinningscentralen här. Det rör sig folk, någon borde väl ha sett något, och rentav ingripit.

I skrivande stund, vid lunchtid på måndagen, har inte polisen varit på plats.

– Nej, enligt anmälaren ska polisen ha sagt att man inte hade tid att rycka ut när det hela pågick. Vi har blivit beordrade att inte röja upp, ifall polisen vill titta på skadegörelsen.

Vad betyder skadegörelsen för er verksamhet?

– Vi har ett par ungdomar inskrivna som älskade att sitta i hammocken med någon av oss. Den är ju förstörd. Studsmattan uppskattas också av ungdomarna. Mycket av det som förstörts har föräldrar och andra bidragit med. Vi bedömer att det kanske är saker för 20- 30 000 som förstörts. Man har också brutit sönder dörren till vår friggebod där vi förvarar saker och delvis slagit sönder friggeboden. Det här kommer att kosta skattepengar att återställa, pengar vi kunde använt till annat. Så otroligt onödigt, säger Karin.

Rutiner, trygghet viktigt

Karin fortsätter:

– För våra ungdomar här är det viktigt med rutiner. Att allt är som det brukar. Redan när de kom in på gården i morse här såg de att allt var förstört, trasigt, deras saker. De blir ledsna och oroliga.

Karins Kollega Camilla inflikar.

– Vi gick ut med det här även på sociala medier. Vi hoppas väl att föräldrar ska prata med sina ungdomar om sådant här, vad skadegörelse innebär, hur den drabbar de ungdomar som går här, att det kostar pengar för skattebetalarna.

Det är sju ungdomar inskrivna på Svalan. De går alla på Gymnasiesärskolan. Gymnasiesärskolan drivs av Sydnärkes utbildningsförbund. Svalan är dock en kommunal verksamhet och hanteras visa LSS-verksamheten. I första hand går ungdomar från Hallsbergs kommun på Svalan, men i mån av plats erbjuds även ungdomar från de andra Sydnärkekommunerna plats.

Skyddet kring studsmattan är sänderbrutet, totalförstört. Skyddet kring studsmattan är sänderbrutet, totalförstört.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-06 20:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.