15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sista banken har lämnat Pålsboda

Stängt och öde. Foto: Henrik ÖstenssonStängt och öde. Foto: Henrik Östensson

Den sista banken i Pålsboda har stängt, redan på torsdagen den 11 juni verkar Handelsbankens kontor i Pålsboda slagit igen. På bankens webbplats står det den 12, men ett plakat på dörren anger att kontoret slagit i hop med Hallsberg och därmed stängt.

Därmed har Pålsbodas sista bank slagit igen- För 30 år sedan fanns fyra banker plus posten, som då var kontor för PK-banken.

Redan för flera år sedan upphörde Handelsbankens kontanthantering på orten. Då insåg nog många att bankväsendets saga i orten var all. Just kontanthanteringen var nog ett skäl för många att gå till banken. Ortens handlare fick då lösa kontanthanteringen på ett annat sätt.

Flertalet löser sina bankärenden via internet. Men fortfarande lever cirka en miljon i vad som brukar kallas digitalt utanförskap Det är de som drabbas när bankkontor försvinner.

– När banken slutade med kontanthantering för flera år sedan fick vi problem. Försäkringar gäller inte om vi ska köra med kontanter till Hallsberg, där närmsta bank med kontanthantering finns, sa Gunnar Ryd, Handlare på orten till Sydnärkenytt i en tidigare intervju.

Du får handlarna betala ett säkerhetsblag för att hämta kontanterna.

– Men utvecklingen har gått snabbt mot än mindre kontanter. Numera rör det sig om små volymer, det gör att kostnaden minskar. menar Gunnar Ryd.

På grund av kompetenskrav

Enligt Mats Kagerup, Chef Handelsbanken i Hallsberg, är det ökade krav på kompetens hos personalen som gör det allt svårare att bemanna på mindre kontor.

– Det ställs allt större krav på vår personal från myndigheter. Vi hoppas på det här sättet kunna erbjuda bättre service, med bättre tillgänglighet och öppettider i Hallsberg.

Just nu är Handelsbanken den enda bank som har kontor i Hallsberg, som ligger närmast Pålsboda. Swedbank har stängt på obestämd tid.

Handelsbankens hyresvärd i Pålsboda, Centrumhuset AB, söker nu efter nya hyresgäster till banklokalen.

– Handelsbanken har kontrakt till nyår. Vi skulle väl gärna se någon affärsrörelse eller varför inte en revisions- och bokföringsfirma. Det är något som verkligen skulle behövas i orten, vi har har många småföretag, säger Gösta Hedlund, hyresvärd.

Det finns fortfarande en Bankomat kvar i Pålsboda.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-12 8:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.