Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

SD knep
oppositionsrådsposten
i Hallsberg

SD:s Oscar Lundqvist röstades fram som oppositionsråd i Hallsbergs kommunhus. Foto: Barbro IsakssonSD:s Oscar Lundqvist röstades fram som oppositionsråd i Hallsbergs kommunhus. Foto: Barbro Isaksson

På måndagkvällen beslöt kommunfullmäktige i Hallsberg att klubba en budget och välja oppositionsråd. Här var det frågan om en rysare. SD:s Oscar Lundqvist vann den slutna voteringen efter att någon i majoriteten valde att lägga sin röst på SD:s kandidat.

Inför fullmäktigemötet var läget en aning oklart. SD fick 10 mandat i valet, moderaterna 8. Men i och med en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet och Miljöpartiet försäkrade sig Moderaterna och deras huvudkandidat, Rikard Bergström, om oppositionsrådsposten, med 11 mandat totalt.

Men så hoppade moderaten Ulrika Björklund, som var oppositionsråd förra mandatperioden, av och gick över till  centerpartiet. Därmed var det 10 mot 10 mandat inför röstningen om oppositionsrådsposten.

Oscar Lundqvist (SD) valdes till oppositionsråd i måndags kväll. Oscar Lundqvist (SD) valdes till oppositionsråd i måndags kväll.
Någon bröt praxis

Det är praxis att ingen i de partier (eller parti) som utgör den styrande majoriteten lägger sig i valet av av oppositionsråd. Men efter kvällens omröstning kan man konstatera att någon i Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, eller Kristdemokraterna,  frångick praxis och la sin röst på SD:s Oscar Lundqvist, som därmed får ett eget rum i kommunalhuset i Hallsberg.

Sluten omröstning

Den slutna voteringen utföll nämligen med siffrorna 10 röster på Rikard Bergström och 11 röster på Oscar Lundqvist. Därmed blir för första gången en sverigedemokrat oppositionsråd i Hallsbergs kommun.

Vem i majoriteten som röstade på SD är inte känt då det var en sluten omröstning.

På fullmäktige klubbades också majoritetspartiernas budgetförslag utan någon större dramatik. Där finns ju en stabil majoritet. Ordförande och vice ordförande vi kommunstyrelsen valdes också enkelt, då majoriteten redan beslutat om dessa poster. Men sedan fortsatte moderaternas motgångar. Det blev det åter kuppartade röstsiffror när det skulle väljas andre vice ordförande i kommunstyrelsen.  Även där vann Oscar Lundqvist omröstningen mot Rikard Bergström, med röstetalen 9-12. Även när det kom till valet av andre, vice ordförande i drift- och servicenämnden blev den moderata representanten nedröstad med siffrorna 9-14.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-12-19 20:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla