Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kulturskolan slog
till med show

Kulturskolans elever bjöd på uppträdanden i alla möjliga former och konstellationer. Kulturskolans elever bjöd på uppträdanden i alla möjliga former och konstellationer.

På fredagseftermiddagen, i samband med Hallsbergsmarknaden, arrangerade Kulturskolan sin årliga Kulturskolefest. Här bjöd skolans elever, tillsammans med sina lärare, på en rad olika uppträdanden vid utomhusscenen, så väl som tävlingar, godishjul och fika.

Kulturskolekalaset ägde rum vid ungdomsgården Kuben, där man fixat i ordning en stor utescen för ändamålet och dessutom förvandlat området runtomkring till en liten festplats. 

Förutom att titta på elevernas uppträdanden så kunde besökarna även delta i tävlingar, testa turen vid godis- eller chokladhjulet, ta en selfie vid selfiestationen eller njuta av en fika.

– Det här är lite av Kulturskolans sommaravslutning, där vi försöker få med alla som vill vara med på scenen, vilket gör det till en av våra större uppträdanden, berättar Sara Björlemyr, sångpedagog på Hallsbergs Kulturskola. 

Sara Björlemyr är sångpedagog på Hallsbergs Kulturskola. Sara Björlemyr är sångpedagog på Hallsbergs Kulturskola.
En tradition

Kulturskolekalaset är en långtgående tradition som brukar äga rum på vårkanten. Vissa år sammanfaller det med Hallsbergsmarken, andra år står man på egna ben. Det beror lite på vilka omständigheter man har att handskas med.

– Vi fick ställa in föreställningen vid två tillfällen under pandemin, men har annars hållit igång traditionen under många år. Förra året regnade det så mycket, så då kom det inte så mycket folk. Därför känns det extra roligt att vi fick fint väder och många besökare idag, säger Sara. 

Sitter i ryggraden

Det stora kalaset började man arbeta med redan under hösten, men större delen av jobbet gör man under vårterminen. Liksom med vårföreställningen ”Aldriglandet,” som spelades den 22 april, har Kulturskolans alla elever tillsammans jobbat fram uppträdandet. Skolans dans-, teater- och musikelever står på scenen tillsammans med delar av bildeleverna som skapat stilig rekvisita och dekorationer.

– Det sitter ju lite i ryggraden på eleverna, vi gör det här varje år, så jag måste säga att det ändå har varit ganska lättjobbat för dem, trots att vi även hade den stora vårföreställningen tätt inpå.

Några av Kulturskolans elever var med på scenen och målade till musik. Några av Kulturskolans elever var med på scenen och målade till musik.
Samarbetar med Kuben

I år gjorde man även ett tydligare samarrangemang med ungdomsgården Kuben, dit elever mellan årskurs 4 till 18 år kan komma för att hänga, för att lyfta fram även den verksamheten.

– Det är roligt att göra det här tillsammans. Då får alla en chans att möta både våra elever och de ungdomar som brukar vara på Kuben. Det tror jag är en bra grej, menar Sara.

Kulturskolekalaset utgjorde säsongsavslutningen för Kulturskolans verksamhet.

– Sen har vi förstås även en terminsavslutning, men där brukar eleverna och deras olika inriktningar presenteras var för sig eller i mindre grupper, inte så stort som detta, avslutar Sara.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-06 12:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla