Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kyrkovalet: S fortsätter på den inslagna linjen

Niklas Nilsson i förgrunden, och därefter från vänster: Oskar Bailar Edholm, ny i kyrkopolitiken, nia på fullmäktigelistan, Lillemor Pettersson, Bernth Gahm och Louise Jonsson. Foto: LG MånzonNiklas Nilsson i förgrunden, och därefter från vänster: Oskar Bailar Edholm, ny i kyrkopolitiken, nia på fullmäktigelistan, Lillemor Pettersson, Bernth Gahm och Louise Jonsson. Foto: LG Månzon

Hallsbergs socialdemokrater har presenterat sin lista och valmanifest inför kyrkovalet den 19 september.

- Vi tror på lokal förankring och möjligheten till ett brett ideellt engagemang. Det är det vi går till val på, säger Niklas Nilsson, sittande kyrkorådsordförande och valledare för S i Hallsbergs församling.

Socialdemokraterna har haft majoritet i kyrkofullmäktige under två mandatperioder, åtta år. I förra valet blev det stora framgångar.

- Vi fick 54 procent av rösterna, vårt bästa val någonsin, säger Niklas Nilsson, som står överst på listan till kyrkofullmäktige, så även på listan till stiftsfullmäktige.

Socialdemokraterna besitter idag 13 av fullmäktiges 25 platser. Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan (POSK) har 10, och Församlingens väl, 2 mandat.

Nya namn

På en pressinformation i Adventskyrkans församlingsgård presenterades några av s-kandidaterna till kyrkovalet. Här fanns såväl de som är gamla i gården – som de nya. Exempelvis Louise Jonsson, ny på fullmäktige listan där hon har en tionde plats. 

- Jag började engagera mig ideellt för tre år sedan. Jag var tvungen att ha något att göra sedan min man gick bort, och jag har alltid sökt mig till kyrkan. Nu fick jag en bekräftelse på att det är här jag ska vara, det är min plats, säger Louise Jonsson, en av de som hjälper till med kaffebryggning i samband med verksamheten kring öppen församlingsgård i Adventskyrkan.

- Och, tillägger Lillemor Pettersson, tvåa på fullmäktigelistan, vi måste även tala om att ni är så duktiga på att baka bröd.

Sockenkyrkan görs om

Bernth Gahm, trea på listan, och ordförande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet, lyfte fram det arbete som gjorts med Adventskyrkans inre, och ett av hans önskemål framåt är att i dialog med församlingen utveckla och lyfta Sockenkyrkan så att den blir en mer praktisk lokal för kommande aktiviteter.

- Det finns idéer om att göra om den lite grand, men vi måste ta det försiktigt, säger Bernth Gahm.

Lillemor Pettersson vill under nästa mandatperiod utveckla församlingens diakonala verksamhet, bygga mötesplatser och stötta utsatta grupper.

Det ideella engagemanget är viktigt för kyrkorna dessa dagar, med små enheter och hög tillgänglighet, framhölls det.

- Kyrkans starka ekonomiska resurser och höga medlemstal är på tillbakagång i hela landet och då måste man välja väg framåt. Den vägen måste bygga på stark lokal förankring och små enheter. Vi tror på att bygga strukturer där det är lätt att komma och engagera sig, säger Niklas Nilsson.

Ideella insatser viktigt

Han har tagit fram ett exempel vad de ideella insatserna är värt i reda pengar.

- Arbetet med Öppen församlingsgård räknade jag på.  Om vi skulle ha samma samma bemanning med timanställd personal med lägsta timlönen skulle det kosta 350 000, nu kostar det ingenting med engagerade församlingsbor. Det är en satsning vi inte skulle kunna gjort. Den kommer fortsätt, fram till årsskiftet sen får vi göra en utvärdering.

Församlingen har kontakt med omkring 140 personer som anmält intresse att hjälpa till ideellt i församlingens arbete, och bara för Öppen församlingsgård finns ett fyrtiotal frivilliga krafter.

Hämta kläder gratis

Något som planeras är att samla in kläder och sportgrejor som kan skänkas till de som behöver. 

- Att människor kan skänka hela och rena kläder och sportartiklar, som annars kanske bara hade slängts. Det är mycket bra saker som bara går till tippen. Och så kan de som behöver, komma och hämta, allt ska vara gratis. Vi har pratat om att ha en sådan verksamhet här i huset. Man kan skänka saker även om man inte är medlem i kyrkan, säger Lillemor Pettersson.

Niklas Nilsson tror att det kommer bli allt vanligare med det ideella inslaget, och Lillemor Pettersson ser fler fördelar med att medlemmar ställer upp.

- Det blir då en starkare gemenskap, vi lär känna varandra på ett annat sätt.

Inga kyrkolokaler är enligt kyrkan planerade att säljas av. En lokal försörjningsplan är på gång, men inga större förändringar planeras.

“Vi är mest drivande”

Sammanfattningsvis vill socialdemokraterna fortsätta på den inslagna linjen med det aktiva församlingsarbetet. 

Men vad skiljer S från den största oppositionsgruppen POSK och Församlingens väl? 

- De andra partierna är oerhört sympatiska, de kommer med värdefulla synpunkter, det är konstruktivt samarbete, men jag skulle vilja säga att vi är mest drivande i arbetet mot framtidens kyrka, menar Niklas Nilsson.

 

De fem översta S-namnen

Valet till kyrkofullmäktige: 1. Niklas Nilsson, 36 år, lärare. 2. Lillemor Pettersson, 50 år, undersköterska. 3. Bernth Gahm, 73 år. 4. Birgitta Billström, 74 år. 5. Hans Karlsson, 73 år.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-31 15:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.