Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Psykisk ohälsa belyses med temavecka

Nu är det dags för den årliga psykiatriveckan i Örebro län. I Sydnärke kommer det att bli flera arrangemang som belyser psykisk ohälsa genom föreläsningar och olika aktiviteter. För södra länsdelen är det start tisdag den 15 november i Hallsberg.

För de sydliga kommunerna blir det arrangemang i Hallsberg och Kumla.  Det första hålls i Hallsberg, tisdag den 15 november mellan 16 och 18 på Åsens dagcentral, Västra Storgatan 13. Årets tema är Våga prata - vägar in. Besökaren får lyssna till info från representanter i kommuner, regionen, samordningsförbunden och civilsamhället. Det ska ge mer kunskap kring de stöd och vilka möjligheter som finns, samt en inblick i vad som sker när man kontaktar dem.
 

Musik och föreläsningar

I Hallsberg bjuds det på både musik och föreläsning. Deltagare från Kävesta Folkhögskola inleder med jazziga toner som följs av en föreläsning med Joanna Halvardsson. Detta är speedwayfantasten och eldsjälsvinnaren från Hagfors som vid 16 års ålder fick diagnosen Aspergers syndrom. Hon delar med sig av sina många år med psykisk ohälsa, självskadebeteenden men också om livet idag som utbildad journalist och företagare. 

"Psykisk ohälsa fortfarande tabu"

Raéd Shaqdih är förbundschef för Samordningsförbundet Sydnärke och engagerad kring psykiatriveckan och den aktivitet som sker i Hallsberg på tisdagen. I ett pressmeddelande säger han så här:
– Psykisk ohälsa är fortfarande tabu och skamkänslor gör det svårt att prata om psykiska problem. Psykiatriveckan handlar om att verka för öppenhet och skapa förståelse för att detta är en vanlig erfarenhet. En bärande del i vårt arbete är just att tala öppet om psykisk ohälsa, bland annat genom att låta människor med egen erfarenhet berätta. Vi ser fram emot att bjuda på både musik från Kävesta folkhögskola och Joanna Halvardssons viktiga och starka föreläsning.

Hur regionen och kommunen möter behovet

I Kumla hålls detta onsdag den 16 november på Folkets Hus, Husaren, Skolvägen 12, mellan 17 och 19. I förhandsinformationen står: “Barn och unga behöver stöd tidigt när hälsan sviktar. Hur jobbar Kumla kommun och Region Örebro län för att möta olika behov och verka för psykisk hälsa hos unga?”.
Det är fri entré till bägge arrangemangen och ingen förhandsanmälan krävs. I Örebro hålls även arrangemang, både onsdag och torsdag, liksom i Karlskoga, torsdag. Psykiatriveckan arrangeras av SV Örebro län i samverkan med kommuner, Region Örebro län, samordningsförbunden och civilsamhället.

 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-14 17:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla