Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Succé för
motorkaféer i Pålsboda

Lille Axel körde runt på dansbanan i denna gula lilla bil.Lille Axel körde runt på dansbanan i denna gula lilla bil.

Under söndagarna nu under sommaren ordnas motorkaféer i Pålsboda Folkets park. Sedan pandemin började har det varit tunt med motorträffar. Därför har kaféerna blivit en succé.
– Det har nog varit mellan 200 och 400 besökare varje söndag, berättar en av eldsjälarna, Thomas Birgersson.

– Alla i nuvarande styrelse var överens om att vi behövde ha aktiviteter i vår fina folkpark. Det har varit glest med aktiviteter de senaste åren, även innan pandemin. Vi kom fram till att motorträffar, motorkaféer, med rimligt prissatt fika skulle kunna fungera, fortsätter Birgersson.

Det är utan tvekan de stora, tunga amerikanska bilarna som dominerat träffarna i Folkparken.

– Men en del Europeiska bilar, mopeder och någon veterantraktor har det också varit, berättar Thomas Larsson från föreningens styrelse.

Bland annat dök Magnus Aronsson från Sköllersta upp med sin Ford Granada från 1970-talet i toppskick, en bil som väcker minnen hos många.

– Det här är ju nära och bra. Granadorna börjar bli ovanliga. De flesta har rostat bort. Men den här är bra, berättar han.

Prova på linedance

Pålsboda Folkets park ägs och drivs av föreningen Pålsboda Folkets hus och park. Det är en av få folkparker som finns kvar. Flera stora artister har under åren uppträtt i i parken. Några större satsningar på kända artister och band blir det dock inte för föreningen i närtid.

– Nej. Det är en rätt stor ekonomisk risk att ta hit exempelvis ett stort dansband. Det här är en mer lagom aktivitet för oss. Men dans blir det ändå, utlovar Thomas Birgersson.

Nästa motorkafé, nu på söndag den 25 juli, blir det nämligen prova på-linedance.

– Det blir jag som kommer kommer hålla i linedancen. Jag är instruktör Alla kan vara med och prova på, berättar Marie Grönlund från Kävesta.

– Vi kommer köra igång klockan 14.30. Man behöver inga förkunskaper. Det är inte heller frågan om pardans, så man behöver inte ens ha med sig en danspartner.

Bilar på dansbanan

Allt arbete runt kaféerna är givetvis ideellt. I själva kafédelen huserade Anette Birgersson med döttrarna Julia och Jenny.

– Det har varit bra fart. Första gången vi hade kafé fick vi bara efter någon kvart skicka efter fler te-kakor. Det kom betydligt fler än vi räknat med och krävde fler mackor, berättar Anette.

Parkens dansbana har under Kaféträffarna använts som… Motorbana. Där har det nämligen funnits möjlighet för de allra minsta besökarna att köra runt med små elektriska bilar.

– Vi hittade dem i källaren på Folkets hus. Klart att de skulle användas, berättar Thomas Birgersson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-19 9:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.