04 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sköt 100 hjortar mot ägarens vilja

En kronhjort i det fria, i närheten av det nu tömda hägnet i Ullavi.En kronhjort i det fria, i närheten av det nu tömda hägnet i Ullavi.

I fredags tvångsavvecklade Länsstyrelsen hjorthägnet på Ullavi gård, nära Sköllersta med hjälp av polisen och inhyrda jägare, totalt sköts 100 hjortar. För ägaren Joakim Norrtorp kom beslutet som en total överraskning. Han följde nämligen en avvecklingsplan som Länsstyrelsen godkänt.
– De knackade bara på dörren och sa att de skulle sätta igång.

Hjorthägnet har varit föremål för en del klagomål från Länsstyrelsens sida. 

– Vi har under flera år haft klagomål på hägnet. Ägaren har fått krav på sig att åtgärda saker som inte blivit av.  Det mesta handlar om att det helt enkelt rymt en hel del hjortar som orsakat problem i omgivande jordbruk och för trafiken. Det har bland annat under det senaste halvåret inträffat flera krockar med kronhjortar i området som eftersöksjägare kunnat spåra till hägnet, säger Fredrik Engström på Länsstyrelsen. 

Kronskötselområdet, en sammanslutning av jägare och markägare i området vars uppgift är att förvalta kronhjortsstammen, alltså den utanför hägnet, har tidigare fått specialtillstånd att jaga med lampa från bil nattetid för att få ner kronhjortsstammen på en begränsad yta, nära riksväg 52 och gamla 51:an. Syftet var att minska betestrycket mot åkermark, men också att förebygga trafikolyckor med kronhjortar inblandade. Det var helt enkelt väl många hjortar på liten yta, som kopplades till hägnet.

– Trots extrajakten och trots påtryckningar har det som vi ser det inte fungerat med hägnet, fortsätter Engström.

Följde planen

– Allt det här sammantaget gjorde att vi fick på oss att ta fram en avvecklingsplan, upphöra med hägnet. Vi gjorde en sådan som Länsstyrelsen godkände, säger Joakim Norrtorp, som äger hägnet. Jag gick med på det.

- Planen var att sälja av en del hjortar som livdjur och skjuta av resten. Vi hade tid på oss till sista mars. Jag var ungefär halvvägs. 60 hjortar hade jag skjutit och sålt till Bergslagsdelikatesser. En godkänt vilthanteringsanläggning i Lindesberg som förädlar vilt. Jag skulle varit klar till sista mars, 

Men så i förra veckan beslutade Länsstyrelsen ändå att avveckla det hela i förtid, med tvång. 

– Hjortarna sköts av och forslades bort. Oklart vart, men det de sa var att de gick till en godkänd vilthanteringsanläggning. För mig innebär det sannolikt ett rejält ekonomiskt avbräck. Det var ju flera aktörer inblandade. Det kanske inte blir något över till mig när de fått betalt.

"Otrevligt" med polisen

- Det var också rätt otrevligt att polisen blandades in, säger Joakim Norrtorp. Man hade kunnat kommunicera det på ett annat sätt. Jag hade gått med på avvecklingen ändå.

Under några timmar i fredags sköts alltså 100 hjortar i hägnet. Som nu står helt tomt.

Fredrik Engström på Länsstyrelsen bekräftar att man gick in innan sista datum för avvecklingen gått ut. Han vill dock inte gå in på orsakerna bakom det.

Gården Ullavi ligger strax söder om Sköllersta.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-20 20:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.