Gå till innehåll
Hallsberg / Näringsliv

Vibytorps Plantskola har många anställda från Polen i sin verksamhet. Foto: Anders Björk

Samarbete kring språkutbildning i Hallsberg

Publicerad: 17 November 2023 16:00

Många av de anställda på Vibytorps Plantskola i Hallsberg är från Polen. För att förbättra deras svenska har nu företaget inlett ett samarbete med Allévux om språkutbildning, som sker på betald arbetstid. - Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för dem, säger Örjan Bilock, biträdande platschef på Vibytorps Plantskola.

Vibytorps Plantskola jobbar med att odla fram tall och gran. 

Deras verksamhet tillhör koncernen Svenska Skogsplantor. Produktionen i Hallsberg ligger på ungefär 24 miljoner plantor varje år. Träden tar därefter plats i stora delar av Sverige, mestadels i landets mellersta delar. 

Många av de anställda från Polen

-Vi är idag 27 fast anställda, men med säsongspersonal över tid så snittar vi kanske 34 arbetande i månaden. Toppen för året är sommaren, då är det väldigt krävande med personal, säger Örjan Bilock, biträdande platschef. 

Per Widell, Per Englund och Örjan Bilock samarbetar kring språkutbildningen.

Många av företagets anställda är från Polen. 

-De fast anställda från Polen är nu tio och sen säsongsarbetarna, som varierar väldigt mycket i antal, mellan två till tjugo, berättar Per Widell, som är produktionsledare hos Vibytorps Plantskola. 

Namnet Vibytorps Plantskola kan vara lite förvillande. Företaget bedriver ingen utbildning utan är en produktionsenhet. Idag skulle man lika gärna kunna kallas plantindustri eller plantfabrik som plantskola. 

-De namnen skulle kanske vara mer passande idag, funderar Örjan Bilock. 

Funderat ta steget i flera år

Nåväl, nog om företagsnamnet och tillbaka om de anställda från Polen. Vibytorps Plantskola har nämligen börjat utbilda polackerna i det svenska språket. Detta görs under betald arbetstid i samarbete med Allévux. 

-Deras språkkunskaper idag är blandade kan man säga. Några pratar redan hyfsat bra, men många kan bara ett par ord svenska och då är det ord som hör ihop med vår verksamhet. Inte ord man har nytta av på stan, påtalar Per Widell. 

Efter att funderat i flera år så har nu Vibytorps Plantskola gjort slag i saken och börjat utbilda sina anställda. Först försökte man gå vägen via SFI, men det var svårt att få till, då vände man sig till lokala Allévux, det gick enklare. 

-Nu har vi hittat rätt med Allévux, säger Per Widell. 

Utbildningen sker nu på plats. Lärare från Allévux kommer alltså till Vibytorps Plantskola för att bedriva språkutbildningen i deras lokaler.

-Vi märker att arbetsmarknaden har svårt att släppa sina arbetare som behöver det här språkstödet som nu de anställda här får, att vi kommer till deras arbetsplats är ett smidigt sätt, säger Per Englund, biträdande rektor Allévux. 

Svårt hitta svenska säsongsarbetare

Vibytorp Plantskola och Allévux har kommit överens om åtta tillfällen språkutbildning innan nyår för varje anställd från Polen. En dialog pågår även om att fortsätta utbildningen i samma takt efter nyår. 

Viktigt att ha koll på.

-Sen får vi se. Det här är fantastiska människor att jobba med och om vi kan bidra till att lyfta möjligheten att förbättra kommunikationen är jag öppen för ännu mer längre fram, säger Per Widell. 

Är det svårt att hitta svenska säsongsarbetare?

-Vi kan ju behöva ha in 15-20 personer vid ett tillfälle, då går vi på patrull. Det är inte så att svenskar står på kö. Så vi har skaffat oss lång erfarenhet av säsongsarbetare från Polen. 

-En stor del i detta är ju att vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och jobba mot att säkra vår framtid med arbetare, påtalar Örjan Bilock. 

För Allévux är denna typ av lokalt samarbete med företag något nytt. Men högst troligen inte någon engångsgrej utan det har skapat ringar på vattnet. Fler samarbeten kommer under 2024, utlovar Per Englund. 

“Funkar redan lite bättre”

Vad tycker då de polska arbetarna om initiativet? Vi frågar en av dem.

-Det är bra att vi får lära oss mer. Första dagen förstod jag lite av vad läraren sa, men mina kollegor från Polen knappt inget alls. Nu funkar det redan lite bättre, trots att vi inte hållit på så länge, säger anställde Eva. 

Även läraren från Allévux, Andreas Anéll, är på plats. 

-Det är ett glatt gäng som är roliga att jobba med. De är motiverade och förstår att det blir lättare både inom yrket och vardagen ju mer de lär sig. Vi har mest fokus på det muntliga, att prata, säger Andreas Anéll. 

Åtta lektionspass är bokade, går det att lära dem på så kort tid?

-Jag har valt ut det viktigaste som de har nytta av, framförallt kring arbetet. Sen kan man ju tänka sig att utbildningen fortsätter efter nyår, men det är inte jag som bestämmer, avslutar Andreas Anéll. 

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Hallsberg