Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Uppåt i Ålsta BTK efter flytt till centrala Hallsberg

Mattias Åkesson, Johan Fältström, Kjell Andersson och Leif Christensson. Foto: Anders BjörkMattias Åkesson, Johan Fältström, Kjell Andersson och Leif Christensson. Foto: Anders Björk

För ett år sedan tvingades Ålsta BTK flytta sin verksamhet från Ålsta till centrala Hallsberg. Flytten har dock påverkat klubben positivt. Man är nöjda med nya spellokalen i Västra skolan och har nu lättare att locka nya spelare.

Tisdagskvällens match i Division 5 i Västra skolan är avklarad. 

Det blev förlust för Ålsta BTK med 6-2 mot gästande AGA BTK från Kumla. Men hemmalaget deppar inte alltför mycket över det när de båda lagen sammanstrålar i Ålstas lilla klubbrum där det bjuds på kaffe och kaka. 

Hittat samarbete med Östansjö IF

i ganska exakt ett år har nu Ålsta BTK haft sin hemmaborg vid Västra skolan i centrala Hallsberg. Dessförinnan höll de till i en lokal mitt ute i skogen i Ålsta. Där hade de varit sedan klubben bildades 1968.

- Huset i Ålsta som vi hade vår pingislokal i tillhör kommunen och då de byggde om till lägenheter fanns det inte plats för oss där längre, säger Kjell Andersson, som är ordförande i Ålsta BTK.

Västra Skolan innehar många olika hyresgäster, pingisklubben från Ålsta är en av dem Västra Skolan innehar många olika hyresgäster, pingisklubben från Ålsta är en av dem

Hur funkar det för er vara här nu istället då?

- Det är jättebra. Det är ju en gammal gymnastikhall tillhörande skolan. Vi får plats med fyra bord, och ett nytt golv anpassat för pingis är inlagt. Belysningen är också ny och väggarna har målats, fastslår Kjell. 

Ett annat plus är att man i och med flytten börjat bedriva gemensamma träningspass med Östansjö IF. Efter att Ålsta flyttat in till centrala Hallsberg har klubbarna hamnat närmare varann.

“Hade försvunnit om vi inte flyttat”

Det är dock inte så att hallen endast används för pingis. Flera hyresgäster finns, även om pingis är den huvudsakliga sysselsättningen. Leif Christensson är en av veteranerna i klubben. Han tror att flytten var ett måste för överlevnaden på sikt. 

- Man kan säga så här, när vi tränade i Ålsta var det nästintill en pensionärsförening. Inga ungdomar och knappt några nya spelare som kom. Succesivt hade Ålsta BTK försvunnit om vi inte flyttat. Det var förvisso en trevlig spellokal, men som idrottsförening fanns ingen utveckling vid platsen. 

Efter flytten är Ålsta BTK numer den enda pingisklubb i Hallsbergs kommun som finns i tätorten Hallsberg. För ett antal år sedan hade även Järnvägens IF pingis, men det var ganska många år sedan. Att det nu finns en pingisklubb igen mitt i staden borde vara ett plus för Ålstas utveckling, eller?

- Här har vi möjlighet att fånga upp fler, det är betydligt lättare att ta sig hit, framförallt tänker jag då på barn och ungdomar, säger Leif.

Pratas mer pingis nu

Har ni möjlighet att ta emot nya unga och bedriva träning om de kommer?

- Absolut, hade inte pandemin kommit hade vi säkerligen haft en ungdomsgrupp som tränat ihop redan nu. Östansjö IF bedriver dessutom ungdomsträning två kvällar i veckan i Östansjö, men de planerar att inom kort flytta en av kvällarna hit, säger Kjell Andersson.

Enligt Leif Christensson har flytten inte bara öppnat upp för att klubben kan växa på ungdomssidan, utan även få med mer äldre intresserade motionärer 

- Det har märkts att det pratas mer på stan om pingis och Ålsta BTK efter vår flytt. Flera tidigare spelare har återfått intresset och bara att det pratas på ett annat sätt än tidigare innebär ju för oss gratis reklam. 

I nuläget har Ålsta BTK runt 15 aktiva spelare, samtliga dessa är seniorer. Klubben har tre olika lag fördelade i Division 5, 4 och 2.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-12 11:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.