Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur
Två män står bredvid en modell av en stad.

Två av eldsjälarna i Pålsboda Förr och nu. Göte Johansson och Lars-Göran Andersson. I förgrunden, en del av den stora modellen. Foto: Henrik Östensson

Pålsboda förr
och nu blir förening

Publicerad: 20 February 2024 10:41

Studiecirkeln Pålsboda förr och nu, eller ”Gubbdagis” som den kallas i folkmun har ombildats till en förening. Det finns flera skäl, men viktigast är att man nu får möjlighet att söka olika bidrag. Man vill också bredda verksamheten för att nå fler.

I april 2022 kunde vi berätta att verksamheten kunde bli ett av de första offren för mindre statliga pengar till folkbildning. Studiefrämjandet, som under många år betalat hyran för den lokal där gänget, gubbarna, håller till, ville inte längre betala hyra på 40 000 per år.

Gubbarna, vi kallar dem så, för att de faktiskt själva gör det, har ägnat en mycket stor insats åt att dokumentera Pålsbodas historia och levandegöra den, bland annat med en stor modell över hur Pålsboda såg ut på 1930-talet. Det har också gjort omfattande dokumentation. Både fysiskt och digitalt.

Eftersom det hela bara varit en studiecirkel och ingen organiserad förening verkade framtiden dyster. Det såg ut som gänget skulle få lämna lokalen invid tryckeriet Bording.

– Men kommunen gick in med 10 000, det gjorde att Studiefrämjande hängde kvar ett tag till. Men vi insåg att något var tvunget att göras för att rädda det hela långsiktigt. Därför tog vi beslutet att starta en förening.

Den 14 mars klockan 18 är det dags för ett första årsmöte.

– Vi hade dock ett konstituerande möte i september. Vi hade ju inga bankkonton. Det tog mycket lång tid och var oerhört krångligt att få till det. Först nu i slutet av januari blev allt klart.

Det fungerar så att om en förening står på hyreskontrakten blir det lättare att stödja verksamheten.

Försöker bredda och föryngra

Ett problem är att den grupp som jobbat praktiskt med Pålsboda Förr & Nu och träffats på torsdagar inte var så intresserade av styrelsearbete.

– Vi är väl tyvärr inga ungdomar längre. Det finns ju en orsak till att vi kallas gubbdagis.. Jag tror helt enkelt inte de kände att de orkade med det. Vi behövde bredda oss och föryngra, åtminstone lite grann. Det blev en styrelse med personer, som förutom mig inte varit med på studiecirkeln tidigare. Jag har fungerat som kassör tidigare och fortsatte. Ordförande är Sören Densjö, Pålsbodabo i förskingringen.

Hyresgäster

– Vi har också fått in hyresgäster. Svennevads hembygdsförening hyr av oss ibland och Lions klubb har sina månadsmöten här. Just nu finns pengar för att betala hyran. Föreningen ska också säka olika bidrag

Lars- Göran fortsätter:

– Vi vill även bredda oss och få in nya medlemmar, som är med och träffas och jobbar. Vi har väldigt trevligt och alla är nog överens om att vi gör en viktig insats för att bevara och levandegöra ortens historia. Även om vi nog av de flesta kallas ”Gubbdagis” så vill jag även poängtera att vi välkomnar kvinnor.

Något som blivit omtyckt är våra filmvisningar. Vi har visat film två gånger på Sköllergården, nu senast dök ett 40-tal upp.

Han skickar med en uppmaning:

–  Är man intresserad av att bevara vårt arbete, inte minst modellen, bli medlem, kom på årsmötet den 14 mars.

Studiecirkeln Pålsboda Förr & Nu drog igång 1986. De första åren höll de till i källaren på Folkets hus I Pålsboda. Den nya föreningens officiella namn är Pålsboda förr och nu. Gänget träffas på torsdagseftermiddagar.

Annons

hallsberg